Assad: Terrorister bag massakre

Syriens præsident erklærer sin uskyld i sin første udtalelse efter drabet på mindst 100 personer, halvdelen børn.

Artiklens øverste billede
Syriens præsident Bashar al-Assad afviser, at hans regimes styrker skulle have været indblandet i drabet på mindst 100 personer i et landsbyområde i Syrien. Foto: AP

I en tale til parlamentet i Syrien fralægger præsident Assad sig ansvaret for drabet på over hundrede mennesker, hvoraf 49 af dem var børn.

"Det, der skete i Houla og andre steder (i Syrien), er brutale massakrer, som ikke engang monstre kunne have udført," sagde han.

Den voldsomme massakre fandt sted forrige weekend i landsbyområdet Houla, hvor kvinder, børn og mænd blev skudt på klos hold og stukket ned i deres eget hjem.

Foreløbig er der ingen officielle meddelelser om, hvem der stod bag massakren.

Assad vasker hænder

FN-observatører har udtalt, at drabsmændene sandsynligvis var bevæbnede styrker fra regeringens side.

Dette benægtede præsident Assad dog i dagens tale. Han lagde i stedet ansvaret over på "terrorister", der ifølge ham er årsagen til de mange dræbte, siden oprøret brød ud i marts 2011.

Samtidig understregede han, at regimet fortsat vil bekæmpe sine modstandere med "hård hånd".

"Vi er nødt til at bekæmpe terrorisme, hvis Syrien skal heles. Vi vil ikke være overbærende. Vi vil kun være tilgivende over for dem, der tager afstand fra terrorisme," lød det i hans tale til parlamentet.

Han forsøgte desuden at vise, at regeringen havde gjort en indsats for at møde den politiske opposition.

"Den politiske proces rykker fremad, men terrorismen bliver ikke mindre. Terrorister er ikke interesserede i dialog eller reformer," sagde Assad.

Rigtig krig

Assad advarede også mod, at Syrien var på vej ind i en "ægte krig", og at det var kræfter udefra, som var skyld i udviklingen.

Siden massakren har Syrien befundet sig i en krigslignende tilstand, og lørdag pegede FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan på et frygtet scenarie.

"Risikoen for en borgerkrig for fuld styrke stiger dag for dag. Situationen er kompliceret. Men det største ansvar har præsident al-Assad," sagde Annan, da han var udsendt som repræsentant for Den Arabiske Liga.

Rusland afviser indgriben

Det anslås af FN, at mindst 9.000 personer har mistet livet, siden protesterne begyndte i foråret 2011.

FN's Sikkerhedsråd er foreløbig blevet enige om at sende 300 observatører til Syrien, selvom både Tyskland og Frankrig opfordrer til at tage stærkere midler i brug mod regimet.

Det bliver dog blokeret af Ruslands ledelse, som mener, at parterne selv skal løse konflikten internt i landet. Det samme gælder Kina, der også er repræsenteret i Sikkerhedsrådet.

Da Nato i foråret valgte at gå ind i Libyen for at standse drabene på civile, var det en langt nemmere beslutning, sammenlignet med en eventuel indgriben i Syrien.

Svært at blande sig

For det første har den syriske regering et langt stærkere militær end Libyen, og landet har over tre gange så mange indbyggere. Hæren er i øvrigt forankret i det gamle sovjet-militær.

For det andet stod den nu afsatte libyske leder Muammar Gaddafi alene, som en særling i den nordafrikanske region, hvilket ikke er tilfældet for Assad.

For det tredje anses Syrien for at være en yderst vigtig i regionen, fordi landet blandt andet spiller en rolle i forhold til stabiliteten i nabolandet Libanon, hvor fundamentalistiske islamister opererer.

Samtidig kunne en indgriben i Syrien potentielt udløse en åben konflikt med Assads allierede i Iran, hvor Hizbolla står stærkt.

Et scenarie, som FN formentlig ønsker at undgå, da Iran sandsynligvis er i gang med udviklingen af atomvåben. Desuden er der risiko for konflikt mellem Iran og Saudi Arabien, som er essentiel for Vesten på grund af sin strategisk vigtige olieproduktion.

LÆS OGSÅ: Arabisk Liga kræver FN på banen i Syrien

LÆS OGSÅ: Hillary: Vi kan altid bruge Danmark

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.