Massivt fransk pres på Nato
Nato-topmødet skal prøve at finde en formel for afvikling og afløsning af Isafs kampstyrker i Afghanistan.
Endnu inden Natos topmøde går i gang i Chicago på søndag, har Frankrigs nyvalgte præsident, François Hollande, sikret sig en hovedrolle.
Hollandes melding om, at han vil have de op mod 3500 franske soldater hjem fra Afghanistan i år - to år før tid - kan underminere forsøget på at vise Afghanistan og verden, at de 28 Nato-lande stadig tramper i takt.
Både ind og ud af landet.
- Der har været et enormt pres på alle landenes regeringer for at trække kamptropperne hjem før den planlagte dato. Men jeg er ikke sikker på, at det er særlig realistisk, siger Lisa Aronsson, der leder den britiske tænketank Rusis program for transatlantiske studier.
Under pres
Den amerikanske sikkerhedspolitiske ekspert og tidligere topdiplomat James Dobbins siger til nyhedsbureauet AFP, at han forventer, at Hollande i Chicago vil komme under pres for at tænke sig om en ekstra gang. Og i det mindste ikke have helt så travlt.
- Det er ikke sådan, at hele Nato-missionen rasler fra hinanden, hvis Frankrig rejser. Men det vil uden tvivl sætte et uheldigt eksempel for andre og øge presset på øvrige allierede.
- Frankrig vil ikke være det første land til at rejse før tid. Men jeg tror, de andre vil blive kede af det - og formentlig bede Hollande om at genoverveje, siger Dobbins.
Helt tosset
En højtstående kilde i Nato, der ønsker at være anonym, beskriver over for Ritzau Chicago-mødet som "en svær balancegang", der formentlig ender med et budskab, der er "bevidst flertydigt".
Som flere andre tvivler han på, at der kommer en helt præcis køreplan ud af Chicago. Men rent praktisk må man til at tegne konturerne af, hvad der følger efter, når Isaf rejser 31. december 2014.
- Når landene trapper ned, er de nødt til at vide, hvad der kommer bagefter. Det er jo helt tosset, hvis man tager alle sine helikoptere eller køretøjer med hjem. For så at skulle bringe dem tilbage igen i 2015, fordi der er brug for dem til undervisning.
- Vi er nødt til at have bare lidt klarhed over tingene, siger Nato-embedsmanden.
Ritzau