Fogh beklager drab på pakistanere

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen understreger, at Nato-luftangreb på pakistanere var en fejl.

Artiklens øverste billede

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger søndag, at han har overbragt en beklagelse til Pakistans premierminister, Yousuf Raza Gilani, efter de tragiske og utilsigtede drab på 24 pakistanske soldater under et luftangreb.

- Jeg har skrevet til Pakistans premierminister for at gøre det klart, at de pakistanske soldaters død er ligeså uacceptabelt og sørgeligt, som afghanske og internationale soldaters død. Det var en tragisk og utilsigtet hændelse, siger han i en udtalelse.

- Jeg kondolerer og har den dybeste sympati med familierne til de pakistanske officerer og soldater, som mistede livet eller blev såret og til Pakistans regering og folk efter den beklagelige hændelse ved den afghansk-pakistanske grænse, tilføjer Fogh Rasmussen.

Hvem skød først?

Pakistan siger, at der blev åbnet ild uprovokeret mod to grænseposter i de tidlige morgentimer lørdag i Pakistans Mohmand-distrikt.

En undersøgelse af episoden vil givet rejse spørgsmålet om, hvorvidt afghanske eller amerikanske styrker på den afghanske side af grænsen blev beskudt først, enten af oprørere eller pakistansk militær.

Pakistanerne overbragte søndag landets vrede til USA over de grænseoverskridende Nato-luftangreb og beordrede en tilbundsgående undersøgelse af dets kølige forhold til USA og militæralliancen.

Nato vil tage ved lære

Pakistan repræsenterer en helt afgørende og livgivende forsyningslinje for de 130.000 udenlandske soldater, der kæmper i Afghanistan, og Fogh Rasmussen sluttede sig til USA's anstrengelser for at redde alliancens omdømme.

- Jeg støtter fuldt ud den undersøgelse, som Isaf indleder. Vi vil fastlægge, hvad der er sket og tage ved lære af det. Nato vil fortsat arbejde med Pakistan og forbedre samarbejdet for at undgå den slags tragedier i fremtiden, siger Fogh Rasmussen.

Pakistans udenrigsminister Hina Rabbani Khar har tidligere søndag kontaktet sin amerikanske kollega, Hillary Clinton, og udtrykt en dyb følelse af vrede, mens militæret var i færd med at forberede en samlet begravelse for de 24 dræbte.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen