Muslimsk parti står til fremgang i Marokko

Med en ny forfatning, hvor parlamentet og premierministeren får mere magt, går Marokko til valg fredag.

Valgstederne åbnede i Marokko klokken 09.00 til de første parlamentsvalg, efter at landets forfatning blev reformeret i juli, så parlamentet og premierministeren får mere magt i forhold til kongemagten.

Valgstederne er åbne for de 13,6 millioner stemmeberettigede frem til klokken 19.00 i aften.

Meningsmålinger er ikke tilladte i Marokko, så der er stor usikkerhed om valgresultatet.

Det anses dog for givet, at oppositionspartiet Retfærdighed og Udviklingspartiet får stor fremgang, efter at dets moderate muslimske søsterparti i Tunesien gik frem ved et parlamentsvalg for en måned siden.

Hovedmodstanderen er Koalitionen for Demokrati, der består af otte pro-royale partier, hvoraf to er nuværende regeringspartier. Det gælder Folkets Bevægelse og finansminister Salaheddine Mezouars Nationale Samling af Uafhængige Partier.

70 pladser flere

I alt stiller 31 partier op i kampen om de 395 pladser i parlamentet. Det er 70 pladser flere end ved det seneste valg i 2007. En del af pladserne er reserveret til kvinder og unge politikere i et forsøg på at give parlamentet et mere moderne udseende.

Hidtil har parlamentet været domineret af kongetro forretningsfolk og embedsmænd.

Valget kommer fem måneder efter, at kong Mohamed VI fik gennemført en reform af forfatningen. Det skete i forlængelse af de folkelige oprør mod autoritære ledere i en række arabiske lande i foråret.

Selv om der har været protester mod kongen, har der kun været få demonstrationer mod kongen i Marokko.

Flere magtbeføjelser

Reformen af forfatningen blev vedtaget ved en folkeafstemning 1. juli og indebærer, at parlamentet får flere magtbeføjelser. Det samme gælder premierministeren.

Hidtil har kongen udpeget premierministeren, der skal komme fra det parti, der har størst opbakning. Nu er det flertallet i parlamentet, der afgør, hvem premierministeren bliver.

Kongen har dog stadig det sidste ord, hvad angår spørgsmål om forsvaret, landets sikkerhed og religion.

De første prognoser ventes sent fredag aften, mens det endelige resultat ventes lørdag.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen