International

Skotland vil være del af Skandinavien

Landet på den anden side af Nordsøen vil løsrives og slå pjalterne sammen med bl.a. Danmark.

Skotland og Skandinavien har mange ligheder, mener en forsker. Foto: AP

Fremover skal Skandinavien bestå af Danmark, Norge og Sverige - og Skotland.

Det mener i hvert fald den skotske regering, der vil sige farvel til England og goddag til naboerne mod nordøst.

The Independent har set dokumenter, hvor landets førsteminister Alex Salmond fra Det Skotske Nationalparti vil flytte fokus fra Storbritannien og i stedet blive en del af de skandinaviske lande, hvis en folkeafstemning engang giver landet uafhængighed.

Ifølge avisen mener regeringspartiet, at selvom man i fremtiden stadig vil have meget med Storbritannien at gøre, har Skotland mere til fælles med Skandinavien. Derfor skal landet kigge i bl.a. Danmarks retning, når det handler om samarbejde, handel og centrale forsvarsrelationer.

Spiser de hakkebøf?

Men hvor meget har Skotland til fælles med danskerne og brødrefolket nordpå?

Det har BBC forsøgt at finde svaret på. I første omgang konkluderer den britiske tv-kanal, at hakkebøf ikke er nær så populært i den sydskotske by Hamilton, som det er i Hvidovre.

Men norskfødte Arne Kruse, der er lektor i skandinaviske studier ved University of Edinburgh, og som har boet i Skotland i 22 år, mener, at landet ikke ligger længere fra Skandinavien, end Nordsøen umiddelbart viser:

"Der er så mange ligheder mellem Skotland og Skandinavien. Især med hensyn til vores forhold til naturen - olien, fiskeri, fiskeopdræt og den vedvarende energi. Man kan drage mange paralleller," siger han til BBC.

Samme krimikultur

En af grundene til, at Skotland også skulle passe ind blandt de skandinaviske lande, er de berømte svenske krimier og den i Storbritannien succesfulde, danske "Forbrydelsen".

Ifølge den skotske forfatter Ian Rankin afspejler de skandinaviske krimibøger og -serier en tendens, der også er ved at ske i Skotland. Og den er ifølge ham rodfæstet i specifikt Skandinavien og Skotland:

"I lande, hvor det er mørkt halvdelen af året, har man en tendens til at have en stor tradition for historiefortælling. Hver gang jeg har mødt skandinaviske forfattere, deler vi en ganske mørk humor og en følelse af, at verden er af lave. Og så kan vi lige så godt grine af det," siger Ian Rankin til BBC.

Som to fætre

Den skotske klummeskribent og opretter af tænketanken Nordiske Horisonter, Lesley Riddoch, kalder Skotland for den "sydlige, frodige ende af det nordiske imperium."

Hun mener, at uanset om skotterne vælger at rive sig fri fra Storbritannien eller ej, så har Skotland og Skandinavien et forhold, der går langt tilbage, fortæller hun til BBC:

"Det er som to fætre, der er gået hver sin vej - kun én af dem har stadig sit eget hår, men de er stadig fætre," som man siger i Skotland.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her