Straffedomstol retter anklager mod Gbagbo

Elfenbenskystens tidligere præsident anklages for forbrydelser mod menneskeheden.

Tidligere præsident Laurent Gbagbo vil ikke være den sidste person, der skal stilles til regnskab for forbrydelser begået i Elfenbenskysten efter valget.

Det fastslår anklageren i Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC).

- Ivorianske ofre kræver retfærdighed for massive forbrydelser, der er begået i landet. Hr. Gbagbo er første, der skal stilles til regnskab, og flere kommer til at følge efter ham, siger anklager Moreno-Ocampo.

Den 66-årige Gbagbo blev varetægtsfængslet tidligt onsdag efter at være blevet fløjet til Holland fra Elfenbenskysten.

Gbagbo er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden på fire områder, nemlig drab, voldtægt og andre former for seksuel vold, forfølgelse og andre umenneskelige handlinger angiveligt begået i landet efter valget i december 2010, siger domstolen.

Drab og voldtægt

En byge af voldshandlinger fulgte i perioden mellem 16. december 2010 og 11. april 2011, da Gbagbo nægtede at afgive magten, efter at han havde tabt præsidentvalget til Alassane Ouattara.

- Gbagbo bærer et individuelt strafferetsligt ansvar som indirekte medgerningsmand i fire tilfælde af forbrydelser mod menneskeheden, nemlig drab, voldtægt og andre former for seksuel vold, forfølgelse og andre umenneskelige handlinger, hedder det i en erklæring.

Gbagbo, som er det første tidligere statsoverhoved, der udleveres til ICC, blev anholdt i Elfenbenskysten den 11. april.

Chefanklageren for ICC, Luis Moreno-Ocampo, bad i juni om tilladelse til at kulegrave det voldelige forløb, hvor der blev begået krigsforbrydelser af de rivaliserende politiske fløjes styrker.

Ifølge Moreno-Ocampo blev mindst 3.000 mennesker dræbt, mens 520 blev vilkårligt taget til fange under urolighederne, der opstod da Gbagbo nægtede at træde tilbage.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen