Diplomater: Kina brød FN-sanktioner

Iran og Nordkore udvekslede våbenteknologi gennem Kina, siger FN-diplomater.

Artiklens øverste billede
Iran har de senere år oprustet med bl.a. egne ubåde som disse. Foto: AP

Nordkorea og Iran synes regelmæssigt at have udvekslet teknologi om ballistiske missiler trods FN's sanktioner, viser en fortrolig FN-rapport, som nyhedsbureauet Reuters er kommet i besiddelse af.

Rapporten siger, at den ulovlige teknologi er blevet overført gennem et tredje naboland.

Flere FN-diplomater, der ønsker anonymitet, siger, at dette tredjeland er Kina.

Rapporten er blevet overdraget til Sikkerhedsrådet af et ekspertpanel inden for FN-systemet, som overvåger opretholdelsen af FN-sanktionerne mod Pyongyang.

Chartrede transportfly

Sanktionerne mod nordkoreanerne blev indført efter landets to atomprøvesprængninger i 2006 og 2009.

Sanktionerne omfatter et forbud mod handel med atomvåben og missilteknologi med Nordkorea og en våbenembargo. Også et antal nordkoreanske selskaber er omfattet af en boykot.

Der er mistanke om, at forbudte ballistiske missilrelaterede dele menes at være blevet sendt fra Nordkorea til Iran på regulære fly fra Air Koryo og Iran Air. I nogle tilfælde foretrak Nordkorea chartrede transportfly, hedder det i rapporten.

Flere FN-diplomater siger, at Kina er vred over rapporten. Beijing har tidligere forhindret offentliggørelse af rapporter fra FN-eksperter om Nordkorea og Sudan. Tidligere i denne uge gjorde Rusland forsøg på at få undertrykt en lignende rapport om Iran og Moska.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen