Uganda dropper dødsstraf for bøsser

Amerikansk pres får Uganda til at droppe lovforslag, der ville indføre dødsstraf for bøsser.

Ugandas parlament har skrinlagt et lovforslag, der, hvis det var blevet vedtaget, ville have kunnet udløse dødsstraf for visse homoseksuelle handlinger.

Det sker, efter at USA har stemplet lovforslaget som "modbydeligt".

Uganda, der er en vigtig allieret for USA i kampen mod Somalias militante al-Shabaab-gruppe, modtog udviklingsbistand fra USA til en værdi af 526 millioner dollar (2,8 milliarder kroner) i fjor.

Parlamentarikerne skulle have drøftet lovforslaget, der blandt andet ville udløse dødsstraf for sex mellem to bøsser, hvoraf den ene er hivsmittet.

Formanden for Ugandas parlament, Edward Ssekandi, siger, at man "suspenderer" mødet og dermed stopper debatten om lovforslaget.

Lovforslaget lagde op til dødsstraf for "skærpet homoseksualitet". Det vil sige, hvis en mand voldtager en mindreårig af samme køn, eller når den ene seksualpartner er smittet med hiv, der kan forårsage aids.

Lovforslaget lagde også op til at kriminalisere offentlig omtale af homoseksualitet og til at straffe personer, der bevidst lejer boliger ud til homoseksuelle.

Homoseksualitet er allerede forbudt i Uganda og kan i visse tilfælde udløse fængsel på livstid.

Frank Mugisha, der er leder af menneskerettighedsgruppen for seksuelle mindretal Smug, udtrykker lettelse. Men han advarer også.

- Vi skal fortsætte kampen, for lovforslaget kan komme op igen, siger Mugisha.

En internetkampagne har samlet over 1,5 millioner underskrifter fra hele verden i protest mod lovforslaget.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen