Egypten betaler høj pris for omvæltning

Turisterne holder sig væk fra Egypten efter opstanden i januar, og nu må IMF træde til med økonomisk hjælp

Artiklens øverste billede
Turisterne udebliver fra Egypten. Arkivfoto: AP

Opstanden i Egypten i januar rammer Egyptens økonomi så hårdt, at landet nu vender sig mod eksterne finansieringskilder for at få økonomien til at hænge sammen.

Torsdag oplyste Den Internationale Valutafond (IMF), at den egyptiske regering har anmodet om økonomisk hjælp efter blandt andet et voldsomt dyk i antallet af turister til landet. Turisme er en af Egyptens vigtigste indtægtskilder.

Regeringen har behov for at lukke et hul i statskassen på omkring 10-12 milliarder dollar frem til midten af næste år, og det skal IMF være med til at finansiere.

- Egypten har henvendt sig til bi- og multilaterale partnere, blandt andet IMF, for at sikre sig den nødvendige økonomiske opbakning, siger talsmand for IMF Caroline Atkinson.

Mulighed for lån

Hun fortæller, at et hold økonomer fra valutafonden vil snart vil aflægge Cairo et besøg for at drøfte mulighederne for et lån. Hvor stort et beløb Egypten har anmodet IMF om, er ikke oplyst.

Ifølge udtalelser i slutningen af april fra den egyptiske finansminister Samir Radwan vil regeringen anmode IMF om at stille tre til fire milliarder dollar til rådighed.

Radwan forklarede lånebehovet med udsigten til et budgetunderskud i det kommende finansår på over 10 procent af Egyptens bruttonationalprodukt.

Investorer trækker sig

Turisterne er ikke ene om at holde sig væk. Efter opstanden, der førte til den mangeårige leder, Hosni Mubaraks, fald, har udenlandske investorer også smækket kassen i.

Og det har bragt regeringen i et dilemma: Statens indtægter er lavere end forventet samtidig med et vedvarende krav fra befolkningen om, at regeringen skal skabe flere arbejdspladser samt sætte lønningerne op.

I de tre første måneder af 2011 skønnes økonomien i Egypten at have trukket sig sammen med omkring syv procent. Økonomien ventes i indeværende finansår, der slutter ved udgangen af maj, kun at fremvise en vækst på to procent.

- Uheldigvis er den økonomiske vækst aftagende, sagde Radwan i april. Udsigterne for det kommende finansår er bedre med en forventning om en vækst på omkring fire procent.

Egypten ventes også at anmode velstående lande som blandt andre Kuwait om at øge de nuværende lånerammer.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen