Japan vil ikke forlænge Kyoto-aftalen

Et skarpt udspil fra Japan sætter tilliden mellem ilande og ulande på prøve under FN's klimamøde i Cancún.

Selv om FN's klimakonference i Cancún i Mexico er kommet fra start uden de store slagsmål, har et bombastisk udspil fra Japan skabt bange anelser blandt ulande og miljøorganisationer.

Japan har meddelt, at landet under ingen omstændigheder vil gå med til at forlænge Kyoto-protokollen efter 2012, hvor aftalens første periode udløber. Dermed falder en af EU's væsentligste partnere i den banebrydende aftale fra.

Ifølge Kuni Shimada, rådgiver for den japanske miljøminister, er tiden løbet fra Kyoto-aftalen, fordi den kun omfatter en fjerdedel af det globale CO2-udslip. I Tokyo savner man, at også USA og Kina forpligter sig til at skære ned på drivhusgasserne.

Lula-afbud

Troels Dam Christensen, talsmand for den danske ngo-paraply 92-gruppen, ser som årsag, at Japans industri atter har sat sig tungt på regeringens klimapolitik.

- Industrien mener ikke, det er rimeligt, at Japan indgår i en bindende aftale, når nærliggende konkurrenter som Kina og Sydkorea ikke gør, siger han.

Brasiliens præsident, Luiz Inacio Lula da Silva, har aflyst sit bebudede besøg i Cancún. Han forudser, at det 12 dage lange møde "ikke vil føre til noget som helst", skriver AFP.

Forhandlingerne på FN's klimamøder kører i to spor: Et for Kyoto-landene og ét for alle lande, også USA.

Skrotning dårlig for tilliden

For ulandene er det afgørende at holde fast i den bindende Kyoto-aftale, fordi den forpligter ilandene til at gøre mest. Derfor vil en skrotning af Kyoto være meget dårlig for tilliden mellem landene.

Canada, som også er med i aftalen fra 1997, har ligeledes påkaldt sig græsrøddernes harme i Mexico. Regeringen i Ottawa har uden debat aflivet en ambitiøs klimalov i landets senat - på trods af, at den var støttet af et flertal uden om regeringen.

Ngo'erne er ifølge Troels Dam Christensen også stærkt bekymrede ved udsigten til, at man i Cancún vedtager et sæt regler om skovfældning, som vil svække de rige landes samlede CO2-indsats.

Den beslutning, som tegner sig, betyder, at landene ikke skal medregne fældning af skov i de nationale klimaregnskaber, hvis den alligevel var planlagt.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.