Egypterne måske selv skyld i hajangreb

Hajekspert peger på, at en masse døde dyr blev hældt i havet ved Sharm el-Sheikh, før hajangrebene begyndte.

Artiklens øverste billede
Turisterne i Sharm el Sheik nøjes med at soppe efter hajangrebene. Foto: Hussein Talal/AP

Måske er det egypterne selv, som har udløst de fem hajangreb på snorkeldykkende turister i Det Røde Hav i den seneste tid.

Det mener hajekspert og biolog Karsten Bjerrum Nielsen, der er formidlingschef på Kattegatcentret, der huser Danmarks største tropiske hajcenter.

Karsten Bjerrum Nielsen har vurderet hajangrebene i Egypten, og i en erklæring peger han på, at der i forbindelse med en egyptisk højtid blev sejlet et stort antal dyr, eksempelvis geder og lam, ind til badebyen Sharm el-Sheikh. Nogle af dyrene døde under transporten og blev kastet i vandet, inden skibet sejlede ind til Sharm El-Sheikh, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Lugten tiltrækker hajer

Måske har lugten af de mange kadavere i havet tiltrukket et ekstraordinært stort antal hajer til området, vurderer formidlingschefen. For dykkere er der en risiko ved at bevæge sig tæt på hajer, som ved at spise og jage, fordi de kan forsøge at jage konkurrenter væk.

Et andet bud på, hvorfor der pludselig er opstået et hajproblem i Det Røde Hav, er, at det kan være en enkelt, svækket, gammel haj, som står bag alle angrebene. Hajen kan have svært ved at skaffe sig føde nok, og det kan være forklaringen på, at den pludselig begynder at jage mennesker, forklarer Karsten Bjerrum Nielsen.

Helt usædvanligt

I erklæringen fra Kattegatcentret fastslår Karsten Bjerrum Nielsen, at det er en helt usædvanlig situation med fem tilfælde af hajangreb på turister inden for 14 dage. Der findes 500 hajarter, og ingen af dem har normalt mennesker på menukortet. Hajangreb med dødelig udgang er meget sjældne.

Man mener, at det er en oceanisk hvidtippet haj, der kan blive op til 4 m, men sjældent bliver mere end 3,5 m, som står bag de seneste angreb på mennesker. Disse hajer lever normalt på åbent hav og jager tæt på overfladen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.