Grænsestrid i Sudan bilagt efter voldgift

FN og USA udtrykte onsdag håb om en fredelig udvikling i Sudan, efter at begge parter i en langvarig grænsestrid har accepteret en international domstols afgørelse om, hvor grænserne skal drages i den olierige Abyei-region.

FN's særlige udsending i Sudan, Ashraf Qazi, mener, at både regeringen i Khartoum i nord og de tidligere oprørere i syd nyder gavn af afgørelsen.

- Afgørelsen viser, at parterne selv i de mest vanskelige og ømtålelige spørgsmål kan enes om en fredelig løsning, hvis de blot vil, siger han til journalister i Abyei.

Også USA's udsending Scott Gration er optimistisk og tror, at den langvarige strid nu omsider er bilagt.

Grænserne til den omstridte region, der ofte omtales som Sudans Kashmir, blev fastlagt i en skrøbelig fredsaftale fra 2005, som afsluttede mere end 20 års borgerkrig mellem det muslimske Sudan i nord og de fortrinsvis kristne oprørerne i SPLM-bevægelsen i syd. De er nu med i en sudansk samlingsregering, men nordsudanerne satte efterfølgende spørgsmålstegn ved grænsedragningen, og tvisten blev derfor sendt til domstolen i Haag.

Voldgiftsdomstolen PCA lægger nu op til, at den omstridte olieregions østlige og vestlige grænser skal flyttes, hvorved Abyeis areal vil blive reduceret.

Begge parter i Sudan har på forhånd tilkendegivet at acceptere afgørelsen, og enkelte iagttageres frygt for, at den kunne føre til en genopblussen af konflikten, blev onsdag gjort til skamme.

- SPLM og indbyggerne i området vil respektere og implementere denne afgørelse, siger Sudans udenrigsminister, den tidligere oprørsleder Deng Alor, der selv kommer fra Abyei.

Selv om det sydlige Ngok Dinka-folk vil miste nogle af sine jordbesiddelser som følge af voldgiften, er den i det store og hele acceptabel, tilføjer han.

Også den sudanske viceudenrigsminister Mutrif Siddig, som tilhører den anden lejr, udtrykker tilfredshed.

Som led i fredsaftalen fik Abyei status som en særlig administrativ region under nordsudansk selvstyre.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen