Pirater stiller op ved tysk valg

Piratpartiet får lov til at stille op ved det tyske forbundsdagsvalg den 27. september.

Tysklands valgkommission, forbundsvalgudvalget, blåstemplede fredag partiet, og dermed kan piraterne nu skyde deres valgkamp i gang, hvor de blandt andet vil kræve fri adgang til kultur på internettet ved at lovliggøre piratkopiering og bedre databeskyttelse for personer.

Partiet, der har søsterorganisationer i blandt andet Danmark og Sverige, har efter eget udsagn knap 4400 medlemmer i Tyskland og får i valgkampen hjælp fra det mangeårige forbundsdagsmedlem Jörg Tauss, som efter knap 40 år som socialdemokrat har meldt sig ud af SPD i protest mod en ny lov, der begrænser adgangen til hjemmesider med børneporno - en lov, som ifølge Tauss og oppositionen er behæftet med for mange mangler.

Ved europavalget i juni oplevede det svenske Piratparti med 7,13 procent af stemmerne et kanonvalg og fik et mandat i EU-Parlamentet, mens de tyske pirater fik 0,9 procents opbakning.

I alt 52 partier havde søgt om at blive anerkendt som parti for at få en chance ved efterårets forbundsdagsvalg, hvor spærregrænsen er på fem procent.

Blandt de partier, der fredag fik et nej, er Det Anarkistiske Pogo-Parti og Partiet for Arbejde, Retsstat, Dyrebeskyttelse, Elitestøtte og Basisdemokrati, som ledes af en tidligere chefredaktør for satiremagasinet Titanic. Begge var ifølge valgkommissionen ikke seriøse nok.

De godkendte partier, der også tæller dyreværnspartiet og pensionistpartiet De Grå, skal inden 23. juli have fremlagt deres valgprogram og kandidatlister for delstaternes valgkommissioner, inden de bliver endeligt godkendt.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen