Oprørsgruppe i Nigeria erklærer våbenhvile

Den nigerianske oprørsgruppe Bevægelsen for Nigerdeltaets Befrielse, Mend, har i en erklæring varslet 60 dages våbenhvile, som begynder onsdag. Det sker dagen efter, at myndighederne løslod gruppens leder, Henry Oka

I erklæringen står der også, at Mend stopper sine angreb, der har gjort enorm skade på landets olie- og gasindustri, for at føre fredsforhandlinger med regeringen.

Okah blev løsladt i forlængelse af en amnesti, som Nigerias præsident, Umaru Yar'Adua, stod bag. Ifølge amnestien skal oprørslederen arbejde for, at der opnås fred i Nigerdeltaet.

Nigerias forsvarsminister, Godwin Abbe bekræfter, at Okah vil samarbejde med myndighederne, skriver den nigerianske avis Daily Independent onsdag.

- Okah forsikrede mig, at han vil gøre alt, hvad der står i hans magt, for at skabe fred i regionen og i Nigeria. Men han er kun et menneske; han er ikke Gud. Okah vil alene være en nyttig hjælp i bestræbelserne på at skabe fred, siger forsvarsministeren til avisen.

I forbindelse med sin løsladelse skulle oprørslederen have haft et møde med Nigerias præsident. Ifølge Daily Independent har Okah dog ikke levet op til denne del af aftalen og synes at have forladt Nigeria med henblik på lægebehandling.

Løsladelsen af Okah kom bare en dag efter, at Mend mandag gennemførte et større angreb på oliefaciliteter i millionbyen Lagos. Mend hævder, at de store olieselskaber i Nigerdeltaet udnytter befolkningen og ødelægger naturen.

Mend er den mest markante af en række grupper i Nigerdeltaet, hvor volden de seneste seks uger har tvunget firmaer som Shell, Chevron og Agip til at skære olieproduktionen ned med 300.000 tønder om dagen, hvilket har kunnet ses på olieprisen på verdensmarkedet.

Løsladelsen af Henry Okah har været et af Mends hovedkrav over for regeringen, og Okah er den første højtstående oprørsleder, der tager imod præsidentens tilbud om amnesti.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen