Soldater tilbageholder Honduras' præsident

Honduranske soldater tilbageholdt i dag det mellemamerikanske lands venstreorienterede præsident, Manuel Zelaya, efter en forfatningsmæssig strid.

Artiklens øverste billede
Honduras' præsident, Manuel Zelaya. Foto: AP

Soldaterne førte Zelaya, som er allieret med den venezuelanske præsident, Hugo Chávez, fra hans embedsbolig til et ukendt sted. Det siger præsidentens privatsekretær til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Senere sagde øjenvidner, at soldater omringede præsidentpaladset. En regeringsvenlig tv-kanal er gået i sort.

En anden regeringsembedsmand i Honduras siger, at Zelaya tilsyneladende er blevet overført til en flybase.

Præsidenten fyrede flyvevåbnets chef i sidste uge, fordi militæret nægtede at være med til at arrangere en uofficiel folkeafstemning, der skulle forlænge Zelayas fireårige embedsperiode ud over 2010.

Honduras har været præget af politisk stabilitet siden 1980'erne, men Zelayas forsøg på at ændre forfatningen, så han kunne fortsætte i endnu en periode, har mødt modstand hos andre institutioner. Landets højesteret underkendte forleden Zelaya og krævede, at han genindsætter den afsatte hærchef, general Romeo Vásquez. Præsidenten svarede afvisende, at dette ville svare til et kup.

Nylige meningsmålinger viser, at tilslutningen til Manuel Zelaya, der vandt valget i skikkelse af konservativ politiker i 2006, er faldet til 30 procent.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen