EU-traktat uden afstemning
EU: Statsministeren vil ikke love danskerne en folkeafstemning om EU-traktaten, der ifølge Fogh Rasmussen skal forhandles på plads inden årets udgang.
København/Bruxelles
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbner nu for, at der kan vedtages en ny forfatningstraktat i EU, som ikke nødvendigvis behøver at komme til folkeafstemning i Danmark.
Regeringen har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt danskerne skal spørges. Det afhænger af, hvad der kommer ud af EUs igangværende forsøg på at redde så meget som muligt af den kuldsejlede EU-traktat, der i 2005 blev afvist af vælgerne i Frankrig og Holland og kastede Unionen ud i krise.
»Så længe vi ikke kender det endelige resultat, kan man ikke sige noget om, hvorvidt en folkeafstemning er nødvendig,« sagde statsministeren i går på sit ugentlige pressemøde.
Ny situation
Fogh Rasmussen besluttede efter det franske og hollandske nej i 2005 at udskyde den planlagte folkeafstemning i Danmark på ubestemt tid. Folkeafstemningen blev oprindeligt udskrevet, fordi flere punkter i den strandede forfatning stødte ind i grundlovens paragraf 20 om afgivelse af suverænitet.
»Hvis disse elementer ikke foreligger i en ny traktat, er situationen en anden, og så er der ingen krav i grundloven om, at der skal holdes en folkeafstemning,« sagde Fogh Rasmussen, der understregede, at det er for tidligt at sige noget om indholdet i en ny traktat.
EU-modstanderne i både Dansk Folkeparti og JuniBevægelsen kritiserede straks meldingen, og begge vil holde statsministeren fast på det gamle løfte om en folkeafstemning.
Også udenrigsminister Per Stig Møller (K) har tidligere over for Morgenavisen Jyllands-Posten fastslået, at EU sagtens kan vedtage nye spilleregler og stemmeregler i en minitraktat, uden at det er nødvendigt at spørge danskerne. EUs gældende Nice-traktat var heller ikke til folkeafstemning i Danmark.
EU stats- og regeringschefer har besluttet, at der på et topmøde i juni efter det franske præsidentvalg skal fastlægges en køreplan for en ny traktat. Fogh Rasmussen mener, at en ny EU-traktat senest bør træde i kraft i midten af 2009 inden valget til EU-Parlamentet og udnævnelsen af en ny EU-Kommission. Det betyder i praksis, at der skal ske en politisk afklaring allerede inden udgangen af i år, fordi det vil tage mindst et år at få traktaten godkendt i alle 27 medlemslande.
»Derfor støtter vi fra dansk side, at der bliver indkaldt til en regeringskonference i EU allerede i anden halvdel af 2007, og at denne regeringskonference også helst bliver afsluttet inden udgangen af i år,« sagde Fogh Rasmussen.
Han understregede, at Danmark støtter det oprindelige forslag til forfatningstraktaten, der bl.a. skal få et udvidet EU til at fungere mere effektivt, skabe bedre spilleregler og give EU en udenrigsminister. Men selv om 18 EU-lande har godkendt traktaten, må alle lande ifølge Fogh Rasmussen samtidig respektere, at hollændere og franskmænd sagde nej.
»Det er urealistisk at forestille sig, at traktaten i en fuldstændig uændret form kan føres videre og lægges frem til vælgerne eller parlamenterne i Holland og Frankrig. Derfor må vi forudse ændringer,« sagde han.
Ministre fra de 18 ja-lande, som har døbt sig selv "Forfatningstraktatens Venner", samles på fredag i Madrid til en konference, hvor de vil give deres bud på en løsning. Tysklands kansler, Angela Merkel, der i øjeblikket er formand for EU, er bekymret over, at initiativet kan splitte EU yderligere, og hun sender derfor kun en observatør til mødet.