Californien venter på regnen

I Californien er vejret endelig på redningsmandskabets side, og flere brande er slukket, mens det er lykkedes at bringe væsentlige del af de største under kontrol. Nu venter man på mere regn fra nord.

Washington

Med en velkommen håndsrækning i form af temperaturer nær frysepunktet, tåge og støvregn er det lykkedes for det udmattede redningsmandskab at få de fleste af brandene i det sydlige Californien under kontrol.

Der er håb om yderligere forbedringer, hvis forudsigelser om, at et regnområde over San Francisco vil bevæge sig mod syd, går i opfyldelse. Skovvæsenet advarer dog mod overdreven optimisme og fremhæver, at store områder fortsat er i fare.

Efter en uge er det imidlertid lykkedes for brandfolkene at stoppe flammernes fremmarch i flere områder, og tre af de oprindeligt 10 storbrande kan nu betragtes som slukket. Det er dog først efter, at mere end 2000 kvadratkilometer er lagt øde og mindst 20 mennesker omkommet.

Situationen er fortsat alvorligst øst for Los Angeles, hvor højt liggende ferieområder stadig trues af en af de største brande i Californiens historie. Fredag lykkedes det imidlertid at forhindre ilden i at marchere højere op af de tæt bevoksede skråninger.

Brand inddæmmet

Ved San Diego længere mod syd, hvor de farligste brande har hærget, er det lykkedes at inddæmme omkring to trediedele af den såkaldte Cedar Fire. 4000 brandfolk kæmper med voksende succes for at holde flammerne ude fra talrige småbyer og historiske områder.

Nord for Los Angeles er branden i Simi Valley nu bragt så meget under kontrol, at 1500 mand har kunnet overføres til opgaver andre steder i staten.

Ifølge guvernør Gray Davis koster redningsmandskabets indsats tre millioner dollars i døgnet, og brandskaderne er løbet op i mere end to milliarder dollars (13 mia. kr.). Skønt guvernøren har talt om den alvorligste naturkatastrofe i statens historie, får den dog næppe så kostbare konsekvenser som Northridge-jordskælvet, der i 1993 forvoldte skader for 20 milliarder dollars.

Den nyvalgte guvernør Arnold Schwarzenegger, der først indsættes om et par uger, roste efter en timelang helikoptertur over San Bernardino-dalen vest for Los Angeles redningsmandskabet for en indsats, der efter hans mening var utroligt velkoordineret og godt planlagt. Havde det ikke været tilfældet, ville mange flere have mistet deres hjem.

»De virkelige helte«

»Jeg spiller helte i filmene, men disse brandmænd er de virkelige helte,« var en bemærkning, som udløste tordnende bifald fra redningsfolkene, der har været indsat næsten døgnet rundt.

Myndighederne er overbevist om, at flere af brandene ved Los Angeles blev påsat og en enkelt mistænkt er anholdt. De skyldige risikerer anklager for mord, idet brandene i det område kostede mindst fire mennesker livet.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen