EU og Kina udbygger samarbejdet

Topmødet mellem Kina og EU torsdag i den kinesiske hovedstad Beijing understregede den økonomiske og strategiske alliance mellem de to økonomiske sværvægtere.

Det årlige møde mellem Kina og EU var det sjette i rækken, og på dagsordenen var krisen i Nordkorea, Burma og FN's rolle efter Irak-krigen, og så blev parterne enige om at udbygge det økonomiske samarbejde.

"Udviklingen i samarbejdet mellem EU og Kina viser, at vi har et samarbejde, der er veludviklet og strategisk," sagde den kinesiske ministerpræsident Wen Jiabao på et pressemøde.

Fra Unionen deltog den italienske ministerpræsident og formand for EU, Silvio Berlusconi, sammen med EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, og EU-Kommissionens formand, Romano Prodi.

Wen Jiabao kaldte topmødet et "gigantisk skridt fremad". Han sagde, at Kina i fremtiden vil udvikle de økonomiske forbindelser til EU, så samhandlen mellem EU og Kina stiger til 128 milliarder euro (951 mia. kr.) fra 2007.

"Det er vores håb, at Europa vil blive vores største partner i forhold til politisk samarbejde og handel," sagde Wen Jiabao på pressemødet.

Samhandlen mellem Kina og EU var sidste år på 74 mia. euro (553 mia. kr.), og Kina havde et overskud på handlen med EU på 47 mia. euro, hvilket svarer til 350 mia. kr..

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen