Forskere: Stress går i arv

Et bestemt gén spiller en stor rolle, når det drejer sig om at kunne håndtere følelsesmæssige kriser, viser ny forskning.

Langvarig stress eller oprivende hændelser tidligere i livet kan gøre mennesker deprimerede. Det er ikke ukendt. Men nu har forskere påvist, at der er en genetisk sammenhæng mellem stress og depressioner, skriver norske Aftenposten.

Det er det norske fagblad Helse, der i det seneste nummer påviser den arvelige sammenhæng mellem depression og følelsesmæssige påvirkninger.Den nye viden kan ikke mindst forklare, hvorfor nogle mennesker igen og igen kan rejse sig efter modgang, mens andre giver op efter kun lidt menneskelig modvind.

Det er den såkaldte "transport-gén" 5-HTT, der er involveret i stress-processerne. Den menneskelige sårbarhed hænger sammen med længden på dette gén, som har til opgave at bringe signalstoffet serotonin ind og ud af hjernecellerne. Hvis arven fra en eller begge forældre er et langt 5-HTT-gén, står det pågældende menneske bedre rustet til at kunne håndtere modgang.

Forskningsresultaterne, der baserer sig på 900 personer, viser, at de der har arvet en kort variant af 5-HTT-génet fra en af forældrene har tre gange så høj risiko for at udvikle depressioner efter følelsesmæssige som personer med et normalt 5-HTT-gén.

Forskerne råder personer med lav stress-tærskel til at reducere mængden af stress i hverdagen. Ellers findes der en medicinsk behandling af alvorlige stress-tilfælde.

poul.tvilum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen