Færre ofre for terror

40 navne fjernet fra listen over omkomne i New Yorks World Trade Center. Tilfælde af bedrageri afsløret.

Washington

Med et enkelt pennestrøg er resultatet af terroristernes angreb 11. september 2001 på New York og Washington blevet en smule mindre grusomt, men blot en smule.

Bystyret i New York har reduceret antallet af ofrene i World Trade Center med 40. I et års tid har det officielle antal omkomne været 2792. Så sent som 11. september i år blev alle disse navne læst op af mange af ofrenes pårørende.

Nu er det officielle tal 2752. Reduktionen er resultatet af en omfattende undersøgelse. Enkelte, som var meldt døde, er fundet i live, andre havde aldrig levet, og i enkelte tilfælde var der tale om duplikering eller gement bedrageri.

Som et eksempel nævnes en far og hans to små børn, som en slægtning i Californien meldte savnet. Nu tyder alt på, at de tre aldrig eksisterede, hvad antageligt vil indbringe den såkaldte slægtning en fængselsstraf.

Enkelte indvandrere uden korrekt dokumentation er også blevet fjernet fra listen. Der er således flere tilfælde, hvor familier i udlandet har meldt sønner og døtre savnede, efter ikke at have hørt fra dem i årevis. Det har været umuligt at bevise, at de omkom, da de to tårne styrtede sammen efter at være blevet ramt af to passagerfly.

60 pct. identificeret

Ca. 60 pct. af ofrene er blevet identificeret. Som regel gennem DNA-prøver. Dette arbejde fortsætter i erkendelse af, at branden var så voldsom, at det aldrig vil lykkes at identificere alle.

Nogle få dage efter angrebet blev tabstallet opgjort til 6.700. Siden da blev det gang på gang reduceret, når savnede dukkede op, eller når dobbelt registrering blev afsløret. Efter et år hed det officielle tal 2801.

Nu skal man være meget tæt på det endelige tal. Der er kun tvivl om en håndfuld eller færre.

Tidligere borgmester Rudolf Giuliani har tidligere afvist en præcis optælling som uvæsentlig og makaber. En talsmand for efterfølgeren Michael Bloomberg fremhæver, at 40 navne færre ikke gør tragedien mindre. »Sorgen er den samme.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen