EU's planer om sundhedskort møder kritik

Den europæiske borgerrets-organisation Statewatch kritiserer EU's planer om et indføre et chipbaseret sundhedskort fra 2008.

Det er EU-Kommissionens plan, at alle EU-borgere fra 2008 skal have et chipbaseret sundhedskort i kreditkort-størrelse. På chip'en skal være lagret personlige oplysninger om indehaveren samt alle sundhedsrelevante oplysninger - bl.a. sygejournal med oplysninger om tidligere behandlinger og medicinforbrug.

"Med den teknologiske udvikling vil det optimale være

at have et kort med en chip, som kan aflæses af en computer," sagde en talsmand for EU-Kommissionen tirsdag i Bruxelles.

Som et første skridt mod det endelige kort skal de enkelte EU-lande frem til juni 2004 tage stilling til, hvilke identitets-oplysninger der skal bruges på den "nationale" side af EU-kortet. Det kan være billede, fingeraftryk eller iris-aftryk af øjet.

Men Statewatch frygter, at der er for meget "Big Brother" - overvågningssamfund - over kortet.

"Vi ved alle, hvad det her handler om. Myndigheder vil have ét kort med alle oplysninger. Det skal fungere som kørekort, pas og sundhedskort, og kortet skal også indeholde oplysninger om personnummer og bankkonti," siger chefen for den London-baserede Statewatch, Tony Bunyan, til den britiske avis The Telegraph.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen