Haider fjerner vicekansler

Det østrigske Frihedspartis stærke mand, Jörg Haider, meddelte mandag, at den styrende centrum-højre koalition i Wien var blevet omdannet på hans forlangende.

Rom

Haider har i månedsvis skudt efter partichef, socialminister og vicekansler Herbert Haupt, en tidligere ven, som han satte i spidsen for det højreorienterede Frihedsparti (FPÖ) på bekostning af daværende vicekansler Susanne Riess-Passer, en tidligere Haider-protege.

Haiders iøjnespringende intrigespil tilføjede FPÖ et nederlag af historiske dimensioner ved parlamentsvalget sidste år. Ikke desto mindre fortsatte kansler Schüssel sit regeringssamarbejde med det stærkt højreorienterede parti til raseri for socialdemokraterne. At Haupt derefter kom i samme vanskeligheder med Haider som sin forgænger skyldtes, at han ligesom Riess-Passer følte sig ansvarlig over for regeringen og nægtede at modtage ordrer fra FPÖ-centralen i Klagenfurt, Kärntens hovedstad, hvor Haider har slået sig ned som landshøvding.

Regeringsomdannelsen ventes officielt meddelt i dag.

Informerede kilder bekræfter, at Haupt efter aftale mellem Schüssel og Haider viger som vicekansler til fordel for trafikminister Hubert Gorbach. Haupt forbliver i regeringen som socialminister og i spidsen for FPÖ, dog bistået af en såkaldt forretningsfører i skikkelse af Haiders søster, statssekretær Ursula Haubner, hvis hovedopgave bliver at sikre, at FPÖ lystrer Haider, ikke sine valgte tillidsfolk.

per.nyholm@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen