Hård kritik af Olmert

I begyndelsen af krisen havde den israelske regeringsleder, Ehud Olmert, solid støtte i befolkningen til krigshandlingerne i det sydlige Libanon. Men støtten er ikke længere solid.

Jerusalem

I takt med at Hizbollahs Katusja-raketter falder over den nordlige del af Israel, daler israelernes støtte til regeringsleder Ehud Olmert, viser flere meningsmålinger.

I begyndelsen af krisen havde Olmert støtte fra 75 pct. af befolkningen, nu er støtten faldet til 48 pct., mens 40 pct. af befolkningen direkte udtrykker kritik af hans arbejde, viser en meningsmåling i den israelske avis Haaretz. En anden meningsmåling i Israels største avis, Yediot Aharonot, viser samme nedadgående kurve for Olmerts popularitet. Her er støtten faldet fra 73 pct. i krisens begyndelse til 66 pct.

Forhastet krig

Militæranalytikeren Ari Shavit beskylder Ehud Olmert for at have svigtet både de israelske soldater, beboerne i det nordlige Israel og diplomatiet.

»Der er ingen fejl, som Ehud Olmert ikke har begået den seneste måned. Han gik forhastet i krig uden at vurdere udfaldet. Han fulgte militæret blindt uden at stille de nødvendige spørgsmål. Han satsede fejlagtigt på luftoperationer, var mærkeligt sent med landoperationerne og svigtede i at gennemføre hærens oprindelige plan - en meget mere vovet og sofistikeret plan end den, der er gennemført,« skriver militæranalytikeren Ari Shavit i en kommentar i Haaretz under overskriften »Olmert må gå«.

Der har tidligere været diskussioner om, hvorvidt krisen havde udviklet sig anderledes, hvis Ariel Sharon havde siddet ved magten i stedet for Ehud Olmert, der lige som forsvarsminister Amir Peretz ikke har nogen militær baggrund. Vurderingerne er gået på, at Hizbollah næppe havde turdet tage de to soldater til fange på den libanesisk-israelske grænse, hvis Sharon stadig havde været regeringsleder. Meningsmålingerne viser en støtte i befolkningen til dette synspunkt, da over halvdelen af befolkningen mener, at krigen ville have udviklet sig bedre, hvis folk med en militær baggrund havde ledet krigen.

»Denne krig brød ud på grund af det israelske lederskabs manglende diplomatiske og militære erfaring - og den manglende evne til at forudse fremtiden,« siger politisk kommentator Uzi Benziman.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.