Terror-anholdtes navne offentliggjort

Navn, alder og adresse på 19 af de terrormistænkte i Storbritannien, er blevet frit tilgængelige på internettet. I går betonede Scotland Yard-cheferne kraftigt, at de anholdtes retssikkerhed var afgørende.

Men Bank of England har udsendt en officiel besked til alle finansielle institutioner og andre, som måtte have konti tilhørende de nu navngivne.

Deres midler skal indefryses i henhold til den britiske terrorlovgivning.

Den britiske indenrigsminister John Reid og de øverste Scotland Yard-chefer sagde i går, at de er overbeviste om at have pågrebet hovedaktørerne i terrorplanerne mod flere fly.

De understregede samtidig stærkt, at de balancerer på en knivsæg med hensyn til information af offentligheden. Indtil en oplysning er stensikker, vil myndighederne ikke frigive den, sagde de ved flere pressemøder.

Flere medier har i deres reportager hæftet sig ved, at myndighederne ikke slipper nogen form for beviser ud, mens efterforskningen foregår.

Også hensynet til de anholdte og mistænktes retssikkerhed har vejet tungt.

Det er nu fejet af banen med meddelelsen fra Bank of England.

Tilfældigt tip

Det var et tilfældigt tip efter terrorbomberne mod Londons undergrundsbane sidste sommer, som førte britisk politi på sporet af den terrorgruppe, som nu er afsløret i Storbritannien.

Det skriver avisen Washington Post fredag.

Politiet blev ringet op af en bekymret muslim, som luftede en generel mistanke om en af sine bekendte, siger efterforskere til avisen.

Ifølge flere højtstående efterretningsofficerer var det den lille brik, der fik de britiske myndigheder til at indlede en undersøgelse.
Inden slutningen af 2005 var flere hundrede efterretningsfolk sat på opgaven. De holdt dusinvis af mistænkte under observation i månedsvis.

En ny hverdag i Asien

Fra Indien til Singapore, Hongkong til Bangkok er sikkerheden skærpet i kølvandet på den store terrorsag i Storbritannien.

Flere arrestationer

Britisk politi har anholdt 24 personer i forbindelse med terrorplanerne, der bestod i sprængning af en række passagerfly i luften mellem Storbritannien og USA.

Samtidig er to britiske statsborgere af pakistansk oprindelse er blandt de syv mennesker, der er anholdt i Pakistan i forbindelse med terrorsagen i Storbritannien. Det sagde officielle pakistanske kilder fredag.

Fredag advarede USA også om, at Indien i næste uge risikerer terrorangreb, begået af al-Qaeda, der også sættes i forbindelse med den britiske terrorsag.

Indisk advarsel

En talsmand for den amerikanske ambassade i New Delhi sagde, at terrorangreb kan ramme to indiske byer op til den indiske uafhængighedsdag i næste uge.

Advarslen bygger på efterretningsoplysninger, indsamlet i samarbejde med den indiske regering, sagde talsmanden.

De fleste blev anholdt i London-området, men anholdelser er også sket i Storbritanniens næststørste by, Birmingham. De pågældende havde angiveligt planer om at smugle sprængstoffer om bord på fly i håndbagage og bringe det til sprængning når flyet befandt sig i luften.

Uset død

Den britiske vicepolitidirektør, Paul Stephenson, sagde, at anholdelserne havde forhindret "uset død og ødelæggelse" i en række passagerfly.

- Vi kan ikke understrege alvoren af dette komplot højt nok. For at sige det klart, var dette udset til at være massemord i et ubegribeligt omfang, sagde vicekommissær Paul Stephenson fra Scotland Yard på et pressemøde i London.

I flere dele af Storbritannien foretog politiet torsdag ransagninger og afhørte personer, der kunne ligge inde med en viden om terrorplanerne. Ifølge BBC er politiet overbevist om, at hovedpersonerne i terrorplottet er anholdt, men har en formodning om, at de er en del af et større, globalt netværk.

Yderligere fem, der er mistænkt for at have deltaget i planerne, var torsdag fortsat på fri fod, men intenst eftersøgt, citerer ABC News på dets hjemmeside amerikanske kilder for at oplyse.

Britisk politi ville ikke kommentere oplysningerne fra ABC News.

Afgørende trussel

Den britiske indenrigsminister, John Reid, sagde, at det formodede terrorkomplot, som han betegnede som "en afgørende trussel" mod Storbritannien og dets internationale partnere, havde som mål at "bringe en række fly til styrt ved hjælp af eksplosioner under flyvningen".

- Politi og efterretningstjenester arbejder i døgndrift for at forhindre yderligere terroraktiviteter, sagde han.

Ifølge britisk presse omfattede planerne mellem seks og ti passagerfly. En amerikansk efterretningskilde sagde torsdag til det franske nyhedsbureau AFP, at de udsete fly havde mindst fem store amerikanske storbyer som bestemmelsessted og tilhørte tre forskellige amerikanske flyselskaber.

Flyenes bestemmelsessteder var "fremtrædende turistmål", heriblandt New York, forbundshovedstaden Washington samt Los Angeles.

Den amerikanske minister for intern sikkerhed, Michael Chertoff, sagde, at terrorplanerne bestod af en række koordinerede selvmordsbomber.

- Hvis de sammensvorne havde formået at sprænge fly med adskillige hundrede mennesker i luften, ville vi have oplevet en katastrofe i et omfang, der kan sammenlignes med 11. september, med hundreder eller muligvis tusinder af dræbte, sagde Chertoff til tv-stationen PBS.

Han tilføjede, at terrorplanerne mindede om den fremgangsmåde, der benyttes af Osama bin Ladens al-Qaeda-netværk.

JP/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.