Bush sender tak til Storbritannien

USA's minister for indenrigs-sikkerhed og den amerikanske statsanklager mener, at det forhindrede, store terror-angreb må kædes sammen med Al Qaida-netværket.

Den amerikanske præsident, George W. Bush, slår fast, at planerne om et omfattende terrorangreb er en alvorlig påmindelse om, at USA stadig er i krig med, hvad han kalder muslimske fascister, der har til hensigt at dræbe dem, der holder af frihed.

Samtidig understreger præsidenten, at sikkerheden i USA i dag er højere end før 11. september 2001.

"Men ingen kan vide sig fuldstændig sikker, og derfor har vi givet vores myndigheder de nødvendige redskaber til at håndtere situationen," siger præsident Bush. Samtidig takker han de britiske myndigheder for at have afværget omfattende terrorangreb.

USA mener, Al Qaida står bag

USA er ikke i tvivl om, at terrorplanerne i Storbritannien kan kædes sammen med Al Qaida-netværket. Britisk politi arresterede natten til torsdag 21 - mistænkt for at ville begå omfattende terror-handlinger mod fly. Angrebene kunne ifølge britiske sikkerhedskilder have fundet sted en af de kommende dage.

Mens de britiske myndigheder ikke har taget navnet Al Qaida i brug under de mange presse-briefinger siden i morges, tøver de amerikanske nære partnere i sagen ikke med at fremhæve, at det forpurrede angreb har klare træk med 9-11 angrebene i New York for fem år siden.

Statsanklager Alberto Gonzales, USA, kædede den forestående ugerning sammen med Al Qaida, men samtidig oplyste han, at efterretningsvæsenet ikke har fundet tegn på et komplot i USA, som det nu er under optrevling i England.

Minister for den indenlandske sikkerhed Michael Chertoff siger, at et storstilet anslag mod fly fra Storbritannien med kurs mod USA var umiddelbart forestående, da myndighederne slog til efter måneders overvågning.

Var de lykkedes med deres forehavende, ville hundredevis af menneskeliv være gået tabt, fastslog han i et live-pressemøde.

Alarmberedskabet i USA er som i Storbritannien på højeste niveau. Sikkerhedstjek er optrappet betydeligt for flytrafikken for at forebygge flere ekstreme medlemmer af terrorgruppen i at fuldføre misssionen eller for at undgå kopiering af planen fra anden side.

Vicepolitichef Peter Clark, Londons politi, oplyste ved middagstid, at det af hensyn til mange menneskers sikkerhed var nødvendigt at slå til med arrestation af et større antal personer i nat.

En koordineret plan om at sprænge en række fly i luften på vej over Atlanterhavet var nært forestående og kunne have fundet sted i løbet af få dage, oplyste en britisk sikkerhedskilde torsdag.

Indenrigsminister John Reid føjede til på et live tv-pressemøde, at hvis terroristernes plan var blevet effektueret, ville drab af et ufatteligt antal mennesker være sket.

Efter måneders intens overvågning i Storbritannien og i andre lande af mistænktes møder, bevægelser, rejser og forbrug besluttede efterforskningsvæsenet og politiets antiterror-afdeling at gribe til handling.

Et direkte spørgsmål fra en journalist, der spurgte, om Storbritannien er i krig, gled ministeren af på.

Reid: Kamp mod terror

John Reid gjorde det dog flere gange klart, at kampen står mod terrorister - ikke et land eller et samfund.

- Terroristerne vil fjerne alle, der står i deres vej - uanset hvilken religion eller etnisk oprindelse disse mennesker har. Derfor må alle stå sammen mod terrorismen, sagde Reid.

Vicepolitichef Paul Stephenson bad gentagne gange under pressemødet befolkningen om at forholde sig roligt, have tillid til og hjælpe politiet.

- Det er vigtigt at opretholde dagligdagens beskæftigelse. Ellers har vi tabt, sagde han.

Planen

Frygten var, at seks morgenfly fra britiske lufthavne med kurs mod USA skulle blive sprængt i luften.

Sidst på formiddagen udtalte en repræsentant for politiet, at terrorister planlagde "massemord i et ufatteligt omfang", og at der var tale om desperate mennesker.

Færgehavne bevogtes

Fra midt på torsdagen er der udstationerer bevæbnet politi ved færgehavne rundt i landet.

Premierminister Tony Blair og USA's præsident George W. Bush har ifølge nyhedsmedier i flere uger stået i tæt kontakt omkring efterforskningen af terrorplanen.

Beviser tilbageholdes

Scotland Yard vil intet oplyse om, hvor langt terroristerne var nået i deres plan, da de blev standset.

Medierne får heller ingen informationer om konkrete beviser på et terroranslag. Vicepolitichef Peter Clark oplyser, at der foruden ro til efterforskningen er behov for at sikre de mistænkte og arrestanternes retssikkerhed. Derfor vil politiet kun meddele informationer, som er stensikre.

En britisk sikkerhedsekspert oplyser til Sky News, at den store plan må have været så langt fremme, at den var umiddelbart forestående. Ellers ville efterretningsvæsenet og politiet ikke slå så omfattende til i nat. Han konkluderer, at det har været afgørende at reagere, lige før et stort antal morgenfly forlod britiske lufthavne.

De 21 arrestationer er foretaget i London, Thames Valley og Birmingham.

Yderligere fem, der er mistænkt for at have deltaget i planen om et forestående koordineret bombeangreb mod transatlantiske fly, var torsdag fortsat på fri fod, med intenst eftersøgt, citerer ABC News på dets netside amerikanske kilder for at oplyse.

Britisk politi ville ikke kommentere oplysningerne fra ABC News.

Alarmberedskab

Hele nationen er i højeste alarmberedskab. Der er tale om 'critical' - det højeste af fem niveauer. Det betyder, at myndighederne anser et angreb for overhængende eller umiddelbart forestående.

Større end 9-11

Scotland Yard mener, at terroristernes ambition var at overgå 11. september-angrebene mod USA.

Ifølge Londons politi er hele sagen på et meget tidligt stadium, selvom efterforskningen har budt på overvågning i flere måneder.
I den kommende tid vil mange virksomheder og private boliger blive ransaget.

Muslimer

Ifølge Sky News kilder er de arresterede født i Storbritannien, men af pakistansk oprindelse. Tv-stationens kilder omtaler de arresterede som britiske muslimer.

Britiske anti-terroreksperter giver over for Sky News udtryk for bestyrtelse over at se en terrorplan i så stor skala. Det vil få meget stor indflydelse på flytrafikken, mener de. Såvel kommercielt som psykologisk vil det forpurrede angreb ramme fly-branchen.

Flydende sprængstof

Bomberne skulle smugles ombord i håndbagagen. Det var sprængstof i flydende form skjult som drikkevarer samt detonatorer skjult i elektroniske apparater.

Eksperterne siger, at det skræmmende nu er, at terrorister har fundet et hul i sikkerhedssystemerne. De har formentlig benyttet en "simpel", men samtidig sofistikeret fremgangsmåde, som sammenlignes med et terrorforsøg for et par år siden, da en mand viste sig at have smuglet det nødvendige materiale i en sko.

Er det en tilsvarende fremgangsmåde denne gang, stiller det enorme krav til kontrol fremover.

Håndbagage forbudt

Flyselskaberne og passagererne har fået besked på ikke at tage håndbagage med i fly fra Storbritannien.

Passagerer, der ikke respekterer kravet om nul håndbagage, bliver afvist fra flyene.

Kapring afværget

En mand fra Eritrea blev torsdag overmandet, efter han forsøgte at trængte ind i cockpittet på et fly fra Qatar Airways, mens det var i luften.

Flyet var på vej fra Amman i Jordan til Doha i Qatar, og tilsyneladende var det et forsøg på at kapre flyet, oplyser den arabiske tv-station al-Jazeera.

En talskvinde for Qatar Airways fortæller, at den 21-årige mand forsøgte at komme ind i cockpittet med en æske, der indeholdt en ikke nærmere kendt substans.

Flyets personale og passagerer forhindrede ham i at nå helt ind, og han blev anholdt af de jordanske myndigheder, da flyet returnerede til Amman, sagde hun.

ulla.noerby@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.