Reaktorstop giver rekordhøj elpris

Selskabet OKG, der driver det svenske atomkraftværk i Oscarshamn, besluttede onsdag aften at lukke to af værkets tre reaktorer, da man ikke kunne garantere for sikkerheden. Beslutningen blev truffet på baggrund af den nylige episode på atomkraftværket i Forsmark nord for Stockholm.

Det oplyser OKG's informationschef Anders Österberg til Sveriges Radios Eko-redaktion kort inden midnat onsdag.

- Da vi ikke har kunnet bekræfte, at anlægget kan håndtere en fejl, som den i Forsmark, har vi besluttet at lukke anlægget, mens vi venter på at få bekræftet eller klarlagt, om det er nødvendigt med særlige foranstaltninger, siger Österberg til Ekot.

Sveriges miljøminister, Lena Sommestad, var tidligere onsdag parat til at overveje en omfattende og uafhængig undersøgelse af sikkerheden på de svenske atomkraftværker som følge af reaktorstoppet på Forsmark for en uge siden.

Det siger ministeren til TT, efter at Miljöpartiet har rejst krav om en uvildig udredning. Hun vil dog først have en rapport fra Statens Kärnkraftinspektion (SKI) om hændelsen.

En kortslutning på en transformerstation uden for værket satte den 25. juli reaktor nummer 1 ud af spillet på Forsmark, der ligger på den svenske østkyst nord for Stockholm. Samtidig svigtede to af de fire nødgeneratorer, der i krisesituationer skal skaffe strøm til værkets sikkerhedssystem, bl.a. til kølevandet. Efter 20 minutter startede værkets teknikere generatorerne manuelt.

Uheldet skyldes en konstruktionsfejl og kunne have ført til en kernenedsmeltning, mener den svenske atomkraftekspert Lars-Olov Höglund. Han er tidligere byggechef ved Forsmark-værket og kalder sig i dag uafhængig ekspert. Höglund betegner det som et rent lykketræf, at to af dieselgeneratorerne rent faktisk gik i gang, som de skulle.

Reaktorstop giver rekordhøj elpris

Prisen på elektricitet på den nordiske elbørs, Nordpool, steg torsdag til rekordhøjde, efter at fire reaktorer på to svenske atomkraftværker er lukket af sikkerhedsmæssige årsager.

Prisen på en kilowatt-time (kWh) steg således med mere end to procent til 54,3 svenske øre efter på et tidspunkt at have været helt oppe på 56,4 øre per kWh.

Torsdagens stigning i elprisen sker fra et rekordniveau. i juli sidste år lå gennemsnitsprisen på 27,4 øre per kWh.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.