Israel afviser våbenhvile

Forfærdelse, sorg og chok over Israels bomber mod børn og kvinder i Libanon øger presset massivt på både Israel og USA om en hurtig våbenhvile. Bombepause i to døgn i Sydlibanon. Øjeblikkelig våbenhvile afvises af Israel.

Bruxelles

Det israelske luftangreb, der søndag dræbte mere end 50 civile libanesere i en landsby, heriblandt mindst 37 børn, bliver mødt med chok, fordømmelse og vrede over hele kloden.

Både EU, FN's generalsekretær, Kofi Annan, samt en stor gruppe lande, herunder Danmark, opfordrede søndag aften til en øjeblikkelig afslutning på kampene mellem Hizbollah og Israel i det sydlige Libanon.

Bomber mod civile

Samtidig bliver Israels bomber mod civile betegnet som en uacceptabel og uforsvarlig optrapning af konflikten, mens verdenssamfundet kæmper for at løse den 20 dage lange konflikt.

Hvor tragisk det end kan lyde, tyder meget dog på, at det udskældte israelske angreb på landsbyen Qana kan give ny drivkraft til planerne om en hurtig våbenhvile.

Den israelske forsvarsminister Amir Peretz fastslog imidlertid mandag formiddag i det israelske parlament, at der under ingen omstændigheder kan blive tale om en øjeblikkelig våbenhvile.

Peretz fastslog også, at Israel agter at fortsætte offensiven mod Hizbollah-bevægelsen, på trods af suspensionen af luftangrebene, som han betegnede som en "humanitær gestus".

Selv om Israel blankt afviser en våbenhvile og tværtimod bebuder, at offensiven fortsætter 10-14 dage mere, lægger de mange civile ofre stigende internationalt pres på Israel, men også på USA, der hidtil har støttet Israels ret til at forsvare sig selv.

Natten til mandag indvilgede Israel i, at suspendere luftangreb på det sydlige Libanon i 48 timer.

Ministeriets talsmand, Adam Ereli, tilføjede, at bombardementerne indstilles, mens Israel undersøger angrebet på byen Qana.

Oplysningerne blev givet, efter at den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, i Israel havde holdt møde med højtstående israelske embedsmænd.

FNs Sikkerhedsråd

FN's Sikkerhedsråd vedtog natten til mandag en fælles udtalelse, der udtrykker rådets "voldsomme chok og bekymring" over det israelske luftangreb mod landsbyen Qana i det sydlige Libanon, hvor flere end 60 mennesker blev dræbt søndag morgen.

Udtalelsen "beklager dybt dette tab af uskyldige liv", men den kræver ikke en øjeblikkelig våbenhvile, som FN's generalsekretær, Kofi Annan, søndag opfordrede til, men som USA er imod.

I stedet for at kræve en øjeblikkelig våbenhvile, understreger Sikkerhedsrådet, at der er et presserende behov for at sikre "en vedvarende, permanent og bæredygtig våbenhvile".

Efter langtrukne forhandlinger blev udtalelsen enstemmigt vedtaget af Sikkerhedsrådets 15 medlemmer.

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.