Congolesere gik til valg uden frygt

DR Congos skoler var fyldt til bristepunktet, da ivrige congolesere for første gang nogensinde kunne stemme på mere end én kandidat til et præsidentvalg.

Kinshasa

Sidste gang, papa Lokano stemte ved et valg i DR Congo, var for 36 år siden. Dengang regerede diktatoren Mobuto Sese Seko, så papa Lokano fik kun udleveret to stemmesedler. En grøn for stabilitet og Mobotu og en rød for forandring og kaos. Papa Lokano gik som alle andre frem i fuld offentlighed og lod den ene stemmeseddel synke i valgurnen. Det kunne ikke være den røde, for så ville han sandsynligvis blive arresteret for ikke at stemme på Mobuto, som dengang var den eneste kandidat. Alle kunne jo se, hvem han stemte på.

Men denne dag ved middagstid i den bagende sol møder papa Lokano op på skolen lige over for baptistkirken for at sætte et kryds ved sit første demokratiske valg nogensinde. Stemmesedlen til parlamentet bærer 885 navne på de kandidater i Kinshasa, han kan vælge imellem. Under opsyn fra fem observatører afleverer han sit valgkort og får udleveret de plakatstore stemmesedler. Et øjeblik efter presser han dem ned i den hvide papkasse.

Vælgere i lange køer

De 25 mio. stemmeberettigede congolesere over 18 år måtte stå i lange køer for at opleve det, som de har ventet på i mange år. At være med til at bestemme fremtiden for deres uroplagede land. Derfor væbnede de sig over hele DR Congo med tålmodighed, mens de ventede på at afgive deres stemme, og kun ganske få steder var der uro. På landet gik folk endda mange kilometer på bare tæer for at sætte deres kryds.

Eunice Nseya står i køen uden for valglokalet. Mens hun venter, kan hun høre musikken og gospelkoret fra kirken ved siden af. Det er søndag, så kirkerne i Kinshasa er lige så fyldte som stemmeboksene. Hun går i gymnasiet og glæder sig til at stemme.

»I dag har vi én præsident og fire vicepræsidenter. Det gør Kabila svag. Jeg vil vælge en stærk person, som skal være vores leder. Hvis vi får en stærk mand, vil vi få et bedre liv,« siger Eunice Nseya.

Vælgerne bliver kaldt frem en ad gangen, så der ikke opstår kaos. Advokat Kenny Muhemedi smiler begejstret, da han propper den orangestribede stemmeseddel med sit valg af præsident ned blandt de andre sedler.

»Tidligere var mit valg begrænset, men nu kan jeg stemme frit uden at blive arresteret. Jeg har stemt på Joseph Kabila. Han vil fortsætte den gode udvikling. Alt tager selvfølgelig tid. Et valg er ikke lig med forandringer nu og her, men et stort skridt på vejen,« siger Kenny Muhemedi.

Indtil videre er der ingen meldinger om valgresultatet, som derfor tidligst kommer et stykke inde i august.

puk.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.