Congoleserne holder vejret

I dag skal over 25 millioner congolesere stemme ved Congos første frie valg i 46 år. Stemningen er anspændt i hovedstaden op til valgdagen.

Kinshasa

Kvinderne, der går langs vejkanten med baljer på hovedet, bliver pludselig opmærksomme. På den anden side af gaden løber nogle jernbaneskinner, og et tog er på vej til langsomt at passere. De løber pludselig væk fra vejen, mens de dukker sig. På togvognenes tage står unge mænd med køller.

Af fuld kraft kaster de med håndboldstore sten, mens toget glider forbi menneskemængden. Bilisterne, der holder i en uendelig kø hen ad vejen, kan ikke flygte, men må rulle ruderne op og passe på hovedet.

Et valg venter lige om hjørnet. Indbyggerne i Den Demokratiske Republik Congo skal for første gang i 46 år - og på trods af landets navn - stemme ved et demokratisk valg i dag. Og det kan mærkes i hovedstaden Kin-shasa. Overfyldte pickups og minibusser kører konstant rundt i gaderne med congolesere, der råber i mikrofoner eller bare ud i luften med armene hævet over hovedet. »Stem på Kabila«, lyder budskabet fra nogle passagerer på selvbestaltede kampagnevogne, hvor de også spiller på trækbasun og trommer.

Valget giver håb

Alene i hovedstadsområdet er der opstillet 8.512 valgstationer, hvor nærved tre mio. vælgere skal indfinde sig i løbet af dagen i dag og afgive deres stemme på en præsident og medlemmer af parlamentet. På landsplan skal over 50.000 valgsteder danne rammen om valget, og det i Afrikas tredjestørste land uden nogen nævneværdig infrastruktur og med et væld af landsbyer uden kontakt til omverdenen samt en fortid præget af diktatur og borgerkrig. Unicef har vurderet, at der i årene 1998-2003 er blevet dræbt over fire mio. congolesere i kampe, der især har udspillet sig mellem oprørsgrupper i det østlige DR Congo, hvor der stadig er uroligheder og omkring 200.000 er mennesker på flugt. FN kalder krisen for verdens største og mest oversete humanitære katastrofe.

Men befolkningen nærer håb om, at valget kan skabe nye tider, bedre økonomi og flere arbejdspladser.

»Hvis bare vi får en ny i stedet for Kabila, vil alting blive bedre,« siger lærerinden Heby Kusangila.

Hun er meget optaget af valget, og i dag arbejder hun ved et af valgstederne. Hun ved godt, at den nuværende præsident, Joseph Kabila, er favorit til embedet og at han nok vinder, men i så fald er der tale om snyd.

»Jeg tror ikke, at valget vil foregå retfærdigt. Folk vil snyde, og hvis Kabila vinder, er det kun fordi, der er blevet snydt. Ingen vil have ham,« siger hun.

Voldsom valgkamp

Gaderne i Kinshasa er da også fyldt med vrede unge mænd fra oppositionspartierne, der hellere ser en ny mand på posten, heriblandt udfordreren Jean Pierre Bemba fra Movement Libération Congo.

Han vovede tre dage før valget at gå i menneskemylderet fra lufthavnen til byen for at holde tale på det store stadion Tata Raphaël.

Det endte med, at hans bodyguards skød nogle politimænd. Senere på dagen blev hans ejendom angrebet og sat i brand og flere børn blev dræbt. Joseph Kabila derimod nøjedes med at køre i bil gennem den masende folkemængde dagen efter. Flere af hans modstandere var mødt op i "Je vote Kabila"-bluser for at lave ballade- de; flest gadedrenge, som under valgkampagnen ser deres snit til at lade aggressionerne få frit løb. Da Morgenavisen Jyllands-Postens udsendte ankom til stedet, blev vores køretøj overfaldet så voldsomt af vrede congolesere, at chaufføren i al hast måtte vende om.

I hovedkvarteret hos MONUC, som udgør FN's hidtil største fredsbevarende styrke i forbindelse med et valg, taler risikotavlen også for sig selv. "Viseren" står på tre ud af fem, hvilket vil sige, at det er slut med at slentre rundt i gaderne. Det er simpelthen for farligt.

Svenske Clas Waldenström, udsendt under FN's udviklingsprogram, hjælper den uafhængige valgkommission med den enorme logistiske opgave, det er at få afholdt valget. Han er med til at oplyse congoleserne om, hvordan de deltager i valget, og hvordan de sætter et kryds eller fingeraftryk på stemmesedlen.

Valg i fængsler

»Mange ved ikke, hvad det går ud på, eller også forventer de intet af deres kandidat. Det prøver vi at lave om på,« siger Clas Waldenström.

Oplysningskampagnen når dagen før valget til de indsatte i Kinshasas store Makala-fængsel. Efter at have passeret de stærkt bevæbnede, men venlige vagter, viser en tavle indendøre, at der er 3.629 indsatte, og at ingen er afgået ved døden i dag.

Mænd i blå og gule fangedragter hænger ud på en gårdsplads med geder og gamle biler. De syr og stryger selv skjorterne, men der er ikke stof nok til, at alle indsatte kan få en uniform.

Nogle kvinder kommer ud af en lille dør. Flere af dem har børnene med sig, mens de afsoner deres straf. De lytter til manden fra valgkommissionen, der taler i en megafon, som han holder mellem benene, mens han bakser med eksempler på stemmesedler.

29-årige Mbo Kigangsali viser stolt sit valgkort frem. Hun er blandt de indsatte, der har ret til at stemme. Hun er sygeplejerske og har opholdt sig i fængslet i snart tre år, dømt for at foretage abort. Hun skal snart ud, og mens hun fortæller, løber hendes lille datter rundt.

»Vi har lidt så længe, men efter valget bliver det bedre. Jeg vil stemme på Bemba, også selv om han har slået mennesker ihjel i det østlige Congo. Han har bedt om tilgivelse, og han vil aldrig gøre det mere,« siger Mbo Kigangsali.

Læge uden valgkort

Den indsatte doktor Kiganga har til gengæld intet valgkort. Han har siddet inde i to år, men er endnu ikke dømt. Han er anklaget for at have givet en patient forkert medicin, men han har ikke penge til at bestikke dommerne, så han kan komme ud. Han er ligeglad med at stemme.

»Ingen præsident har gjort noget godt for Congo og vil heller ikke gøre det efter valget. Så hvorfor skulle jeg stemme? Her er ingen retfærdighed,« siger han.

De næste måneder og år vil vise, om 25 millioner congolesere kan forandre deres fremtid ved at sætte et kryds i dag mellem kl. 6.00 og 17.00.

puk.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.