Tibet trues af turisters slid

Den massive turiststrøm, der følger med åbningen af den nye jernbane til Tibet, er en fysisk trussel mod Lhasas mest berømte seværdigheder.

Lhasa

Udstyret med bønnehjul i bæreseler i den ene hånd og for adskillige en tæppetisser i den anden - en ny dille i dagens Lhasa - slår buddhistiske pilgrimme og lokale unge og ældre motion, socialt samvær og religiøsitet sammen i ét.

I det blålige krystalklare morgenlys vandrer i hun-dredvis af fodgængere med uret rundt om Lhasas mest kendte vartegn, Dalai Lamaernes vinterresidens, det rød-hvide Potala Palads. I de seneste år har de fået følgeskab af en mindst lige så stor gruppe af turister, der er tiltrukket af Tibets afskærmede beliggenhed og mystik, og for hvem et besøg i Potala Paladset er mindst lige så vigtigt.

Sidste år gæstede 1,8 mio. turister Tibet, og dette tal er godt i gang med at vokse sig endnu større. Når samtlige jernbaneruter til Lhasa er fuldt udbygget senere i år, vil byen hver dag modtage 4.000 flere gæster, end det var tilfældet før banens åbning den 1. juli. I alt regner byen med op mod 4-5 mio. besøgende ved udgangen af dette årti.

Turisterne er siden 1989 blevet så mange, at Potala Paladset bogstaveligt talt er ved at bukke under for vægten, fortæller museumsdirektøren, den 64-årige Qiangba Gesang.

Det 117 meter og 13 etager høje palads, der siden 1994 har været på UNESCO's liste over verdens kulturarv, er bygget på et fundament af sten og træbjælker, men væggene og murene består af træ, strå og mudder, og disse byggematerialer har problemer med at klare presset fra de 370.000 turis-ter og 70.000 pilgrimme, der sidste år gæstede paladset.

Det har fået museet til at indføre begrænsninger i besøgstallet - en beslutning, der allerede er under revidering. Ganske få dage efter åbningen af den nye jernbane til Tibet viste tal fra Lhasas turistmyndigheder, at antallet af turister var steget med 2.000 pr. dag, og stort set ingen besøgende kan forventes at ville gå glip af et besøg i det enestående smukke palads.

jes.randrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.