Chávez bruger Chaplin til oplysning om klassekamp
Venezuelas regering, ledet af præsident Hugo Chávez, viser Charlie Chaplins klassiske film "Moderne Tider" til industriarbejdere for at oplyse om kapitalismens ondskab og hente støtte til sine socialistiske idéer.
Buenos Aires
Chaplins sort-hvide stumfilm fra 1936 satte fokus på den rædselsvækkende udnyttelse af industriarbejdere under 1930'ernes økonomiske depression i USA. Venezuelas socialistiske regering mener tilsyneladende, at filmen er akkurat lige så relevant i dag.
»De gør det for at opnå yderligere støtte til Chávez' socialistiske idéer,« siger redaktør Gregory Wilpert fra venezuelaanalysis.com til den britiske avis The Independent.
Ifølge embedsmænd er filmen blevet vist omkring 1.000 gange siden januar for at undervise arbejdere i deres sundheds- og arbejdsmæssige rettigheder. Ifølge regeringstal dør 1500 venezuelanere hvert år i kraft af arbejdsulykker.
Landets fire største arbejdsgiverforeninger er forargede over, hvad de kalder et forsøg på at fremstille landets arbejdsgivere som udbyttere.
Hugo Chávez er Sydamerikas skarpeste kritiker af den amerikanske regering og USA's økonomiske model. Han ønsker at indføre "en moderne version af socialismen" i Venezuela, hvilket blandt andet betyder skrappe vilkår for det private erhvervsliv, jordreformer og omfordeling af landets milliardindtægter, som stammer olie, for at reducere fattigdommen og forbedre sundheds- og uddannelsessystemet.
viggo.ravn@jp.dk