Mellemøsten splitter EU

EU har indkaldt til krisemøde, der endnu en gang kan ende i bitter strid mellem de store medlemslande. Frankrig og Storbritannien er allerede uenige om linjen i Libanon-konflikten.

Bruxelles/London

Den eskalerende konflikt i Libanon afslører endnu en gang, at EU-landene er splittede om håndteringen af større internationale kriser, og at det er yderst vanskeligt at skabe fælles fodslag i Unionens fælles forsvars- og udenrigspolitik.

Det finske EU-formandskab har med få dages varsel indkaldt til et krisemøde på tirsdag i Bruxelles, hvor Unionens 25 udenrigsministre skal drøfte den dramatiske konflikt i Mellemøsten, som er eneste punkt på dagsordenen.

Udenrigsministrene skal blandt andet diskutere planerne om en robust international fredsstyrke i Libanon, og Finlands regering håber, at der kan skabes enighed om en fælles linje, så EU kan tale med samme stemme på den internationale scene. Det finske EU-formandskab meddelte i går, at situationen er så alvorlig, at der er behov for at mødes 1. august for at kortlægge, hvordan EU kan bidrage både humanitært og militært til en løsning.

Men Frankrig og Storbritannien er allerede forud for mødet uenige om vejen frem. Mens den franske præsident, Jacques Chirac, i går distancerede sig yderligere fra USA og på linje med FN opfordrede til øjeblikkelig våbenhvile mellem Israel og Hizbollah, har briterne som under Irak-krigen lagt sig på linje med amerikanerne, der kræver, at en våbenhvile skal være »varig« frem for øjeblikkelig, og at Hizbollah skal afvæbnes.

Med den position har både Storbritannien og USA lagt sig på et andet spor end Frankrig og de fleste andre lande, der kræver, at Israel først skal stoppe sine angreb. Dermed er der på forhånd lagt op til sammenstød under EU-mødet.

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.