Håb om fredsudspil i Rom

Kompliceret puslespil skal gå op, inden fredstropper kan sendes til Libanon. Alle muligheder står åbne før internationalt stormøde i Rom onsdag.

Tel Aviv/London

USA, de store EU-lande og en håndfuld arabiske stater håber onsdag i Rom at nå til enighed om en international sikkerhedsstyrke, der kan sættes ind som stødpude i grænseområdet mellem Libanon og Israel.

USA, Storbritannien og flere andre lande har krævet, at en våbenhvile i Libanon skal være en del af en bredere aftale, der også omfatter en sikkerhedsstyrke.

Men virkeliggørelsen af denne plan er et kompliceret puslespil, der skal tilfredsstille mange forskellige nationale interesser.

Den britiske udenrigsminister, Margaret Beckett, har advaret om, at det kan komme til at tage lang tid at få styrken op at stå. Storbritannien har allerede afvist at lede den.

Der er dog tilsyneladende enighed om, at den er nødt til at blive udstyret med langt mere muskelkraft end FN's eksisterende såkaldte Unifil-hær i Libanon - hvad angår både mandat og mandtal.

Præcist mandat

Jonathan Fighel, seniorrådgiver ved Institut for Kontraterrorisme, Tel Aviv, siger, at styrken er nødt til at have mandat til at gribe aktivt ind. Mandatet skal være så præcist som muligt og skal bakkes op af alle parter i den aktuelle konflikt - dette inkluderer også Syrien og Iran.

»Man bør gå efter en international hær, som ikke kun skal overvåge området, men som skal gribe aktivt ind, hvis militser eller nye grupper forsøger at overtage området,« mener Jonathan Fighel.

USA og Italien er værter for udenrigsministermødet i Rom. De store EU-lande deltager, foruden Tyrkiet, Saudi-Arabien, Egypten, Canada og Rusland. EU og FN er repræsenteret, ligesom Libanon men ikke Israel, der ikke er inviteret.

sanne.gram@jp.dk

heidi.amsinck@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.