Israel gør klar til invasion af Libanon

Israel advarede fredag hundredtusinder af indbyggere i det sydlige Libanon om at forlade regionen, hvor der er flere tegn på, at Israel forbereder en invasion via landjorden.

Israelske fly nedkastede flyveblade med en opfordring til civilbefolkningen om at forlade libanesiske byer syd for, siger indbyggere i området.

Det fik Libanons forsvarsminister, Elias al-Murr, til at erklære, at den libanesiske hær vil forsvare Libanon mod enhver form for invasion. Hæren har hidtil ikke været mobiliseret, efter Israel indledte sine militære operationer mod den militante Hizbollah-bevægelse, som den 12. juli tog to israelske soldater til fange.

I det nordlige Israel holder israelske kampvogne klar til at krydse grænsen, og den israelske hær har indkaldt mindst 3000 soldater af reserven, oplyste en militærkilde til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Det kan stadig vare flere dage, inden styrkerne er på plads. En mulighed er, at reservesoldaterne sendes til Vestbredden og Gazastriben for at afløse de kampsoldater, der befinder sig der, så de kan sendes nordpå til Libanon.

En israelsk militærradio, der kan høres i det sydlige Libanon, udsendte "kraftige advarsler" om, at de israelske styrker "omgående vil reagere" på raketangreb fra Hizbollah-militsen, skriver den libanesiske avis An-Nahar.

- Hæren vil reagere med ord og handling i de sydlige landsbyer mod disse aggressive terrorhandlinger. Derfor skal alle indbyggere i det sydlige Libanon syd for Litani straks forlade området for deres egen sikkerheds skyld, meddelte militærradioen.

Der bor omkring 300.000 mennesker syd for byen Litani, der to gange tidligere - i 1978 og 1982 - har udgjort grænsen for stødpudezoner, som Israel har oprettet i det sydlige Libanon.

Den militante Hizbollah-bevægelse affyrede fredag raketter over grænsen og ramte den israelske havneby Haifa. 19 personer blev såret ved angrebet.

Fredag fortsatte israelske kampfly bombardementerne flere steder i Libanon. I den østlige Bekaa-dal nær den syriske grænse affyrede israelske kampfly fredag morgen raketter mod tre busser, der brød i brand, oplyser libanesisk politi. Mindst fire civile blev dræbt. Busserne var på vej tilbage fra Syrien, hvor de havde sat udenlandske passagerer af, skriver An-Nahar.

I samme område bombarderede Israel fredag mål i byen Baalbek, hvor Hizbollah har stor opbakning. Flere beboelsesejendomme blev ramt, skriver den israelske avis Haaretz. Det var ikke umiddelbart klart, om der var dræbte og sårede ved angrebet.

Ved grænsen mellem Israel og Libanon blev en FN-observatørpost ramt af raketter. Den israelske hær beskyldte Hizbollah for at stå bag angrebet, men ifølge FN kom raketterne fra den israelske side af grænsen. Ingen kom til skade ved angrebet.

FN's generalsekretær, Kofi Annan, og en stor del af FN's medlemslande har opfordret til omgående våbenhvile i Libanon. USA fastholder, at Israel har ret til at forsvare sig mod Hizbollahs raketangreb og har hidtil undladt at opfordre til våbenhvile.

Fredag var Frankrigs udenrigsminister, Philippe Douste-Blazy, i Libanons hovedstad Beirut, hvor han bl.a. mødtes med sin libanesiske kollega, Fawzi Sallukh.

- Situationen er drastisk forværret, og der er et presserende behov for at hjælpe civile, sagde han på en efterfølgende pressemøde.

- Voldsspiralen kan kun føre til en katastrofe, sagde Douste-Blazy.

I næste uge ventes den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, at rejse til Mellemøsten.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.