Hong Kong: Nyt liv i demokratikamp

Hong Kongs grand old lady, den tidligere chef for byens embedsapparat, Anson Chan, indledte onsdag en ny offensiv i kampen for fuldt demokrati i den tidligere britiske kronkoloni, der blev overgivet til Folkerepublikken Kina i 1997.

Hong Kong

Den 66-årige Chan opfordrede byens forretningselite til at holde op med at modarbejde demokratiske reformer i byen, og hun opfordrede regeringen til hurtigst muligt at øge sin legitimitet ved at afskaffe den særlige stemmeret for byens forretnigselite og sætte en dato for indførelse af fuld stemmeret for alle 60 pladser i byens miniparlament.

»Selv om folkets stemme i Hong Kong til støtte for mere demokrati er blevet højere, har visse personer besluttet at holde sig for ørerne,« sagde Chan.

Den tidligere embedschef sagde, at hun nu vil samle en gruppe, der skal udføre lobbyarbejde for demokratiske reformer i opløbet til næste års valg af regeringschef, der i øjeblikket ser ud til at blive et genvalg af den nuværende Harvard-uddannede regeringschef, Donald Tsang - en af Anson Chans tidligere medarbejdere i embedsapparatet.

»Jeg tror, et vigtigt første skridt er for vores forreningselite og de andre af samfundets sektorer, der mener at have en særinteresse i at værge sig mod demokratiet i så lang tid som muligt, at erkende, at den flod af støtte for demokrati ikke vil vende, og at forsøget på at bibeholde status quo for evigt ikke er en valgmulighed,« sagde hun.

Kritik af nye krav

Chan havde også sigte mod flere af Kinas regeringsvenlige og reformfjendtlige jurister, der på Beijings vegne med mellemrum opstiller nye krav for, hvornår situationen i Hong Kong er rede til demokratiske reformer.

»Der har været en stigende tendens til, fra visse sider, vilkårligt at udvide betingelserne i Basic Law (Hong Kongs mini-grundlov, red.) og fastsætte nye forhåndsbetingelser, som Hong Kongs samfund skal efterleve, før vi kan erklæres "klar" til få almen stemmeret,« sagde Chan, inden hun erklærede, at disse krav strider mod mini-grundlovens ord.

Anson Chans optræden i Foreign Correspondents Club - Hong Kongs hæderkronede selskab for journalister - markerede hendes formelle genindtræden i byens politiske liv.

Chan, der var den første kvindelige leder af Hong Kongs embedsapparat, og som blev udnævnt af byens sidste britiske guvernør, Chris Patten i 1994, trådte tilbage i 2001 under den daværende regeringschef, Tung Chee-hwa.

Stadig høj stjerne

Selv om hun indtil for få måneder siden helt afholdt sig at optræde på Hong Kongs politiske scene, har hun bevaret en stjernestatus blandt Hong Kongs borgere, der svarer til byens mest populære skuespillere og popstjerner.

I modsætning til mange andre af byens kendte og højtråbende demokratiske politikere har Anson Chan som tidligere embedschef en gennemslagskraft, der helt svarer til regeringenschefen, Donald Tsangs.

Anson Chan har dog været udsat for kritik fra flere sider, fordi det har været uklart, hvad formålet var med de seneste måneders offentlige kommentarer.

Hun bekræftede onsdag ikke spekulationer om, hvorvidt hun selv ønsker at stille op til posten som regeringschef til næste år, men sagde, at hun ikke havde taget beslutningen for egen vindings skyld.

jes.randrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.