Mindst otte dræbt ved Hizbollah-raketangreb

Hizbollahs angreb på den nordisraelske havneby Haifa kan være et forsøg på at drage Syrien ind i den eskalerende konflikt i Mellemøsten. Israel øger beredskabet i Tel Aviv.

Konflikten i Mellemøsten spidsede søndag yderligere til med nye drab, bombeangreb og beskyldninger tværs over grænsen mellem Libanon og Israel.

Israelsk militær beordrede indbyggerne i det sydlige Libanon til at flygte fra deres landbyer og advarede om, at de ville indlede luft- og artilleriangreb, efter at Hizbollah i morgentimerne sendte raketter mod Israels tredjestørste by, Haifa, og dræbte mindst otte mennesker. Det er det alvorligste angreb på Israel i de seneste ti år.

Hizbollah sagde, at angrebet var gengældelse for de israelske angreb, der har dræbt civile og ødelagt libanesisk infrastruktur.

Israels minister for intern sikkerhed Avi Dichter siger, at formålet med at tvinge titusinder af civile libanesere ud af det sydlige Libanon er at lægge pres på Hizbollah, som Israel nu har erklæret total krig og lovet sig selv at udradere.

Mindst 26 civile mistede livet under søndagens israelske luftangreb i det sydlige Libanon, og dermed er i alt 129 mennesker dræbt i den israelske offensiv, andre 313 er såret.

Israel angreb også adskillige mål i Libanons hovedstad, Beirut.

Også på det verbale plan blev krigen optrappet. Libanon beskylder nu Israel for at bruge forbudte våben mod civile libanesere under offensiven, heriblandt "brandbomber med fosfor, der er en grov overtrædelse af international lov", siger den libanesiske præsident, Emile Lahoud.

Og Israel mener at vide, at en eller flere af de raketter, der ramte Haifa, er fremstillet i Syrien.

Hvis det viser sig, at raketten er af syrisk fabrikat, kan det være et tegn på, at Hizbollah forsøger at drage Syrien ind i konflikten, der opstod, da Hizbollah onsdag gennemførte et angreb ind over grænsen til Israel og bortførte to israelske soldater.

- Måske ønsker Hizbollah at involvere Syrien i det her rod, siger en anonym israelsk efterretningsofficer og tilføjer: - Det vil være en stor fordel for Hizbollah, hvis der bliver åbnet en tredje front mod Israel.

Den israelske efterretningsofficer antyder, at der var tale om 220 millimeter raketter og siger, at Syrien har forsynet Hizbollah med en række af denne type raketter siden et israelsk angreb på syriske stillinger i Bekaa-dalen i 2001.

Syrien, hvis militær er i meget dårlig stand, har ingen interesse i at komme i kamp med en langt mere slagkraftig og moderne israelsk militærmaskine. Alligevel sendte syrerne Israel en advarsel, der ikke er til at tage fejl af. Hvis Israel gennemfører noget som helst angreb på syrisk territorium, vil Syrien svare igen med alle nødvendige midler, lyder advarslen fra den syriske regering i dens første officielle kommentar til de eskalerende uroligheder i Libanon.

- Ethvert israelsk angreb på Syrien vil fremprovokere et ubegrænset, direkte og håndfast svar, hvor vi bruger alle de nødvendige midler, siger informationsminister Mohsen Bilal.

Israel understregede lørdag, at Syrien ikke er et mål i landets offensiv mod den libanesiske Hizbollah-milits.

Den israelske udmelding kom kort tid efter, at Israel havde affyret raketter mod mål tæt på den syrisk-libanesiske grænse. Begge lande understregede dog, at de israelske bomber ikke havde ramt inde på syrisk jord.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.