Spredte skyer på G8-topmødet

Alverdens stats- og regeringsledere ankom lørdag til G8-topmødet i Skt. Petersborg. Præsidenterne Putin og Bush lægger op til kammeratligt samvær, men Rusland har endnu ikke fået tilsagn om WTO-medlemskab.

Skt. Petersborg

Fly fra det russiske luftvåben havde været på vingerne for med kemikalier at sørge for at holde skyerne spredt, så det ikke regnede på gæsterne, da stats- og regeringschefer fra hele verden i går strømmede til G8-landenes topmøde i Skt. Petersborg.

De seneste dages stegende hede i Ruslands næststørste by var afløst af mere milde vinde, da en frisk brise stod ind over slottet Strelna på sydsiden af Den Finske Bugt, hvor de førende industrilandes forhandlinger skal føres i dag og i morgen.

WTO-medlemskabet

De milde vinde havde dog lørdag endnu ikke skaffet Rusland lovning på det eftertragtede medlemskab af verdenshandelsorganisationen WTO, hvad Kreml ellers har sat næsen op efter i forbindelse med topmødet. USA's præsident, George W. Bush, sagde i Skt. Petersborg, at man er tæt på en aftale, men tilføjede »at der er mere arbejde, der skal gøres«.

Den fortsatte, amerikanske modvilje mod russisk WTO-medlemskab skyldes Ruslands fortsat lille økonomi, tvivlen omkring stabiliteten af russiske olie- og gasleverancer, at udenlandske forsikringsselskaber og banker endnu ikke har mulighed for at oprette egentlige filialer i landet samt hele spørgsmålet omkring demokratiseringen af det russiske samfund.

For Rusland er udfaldet af G8-topmødet af afgørende betydning.

»Det er en milepæl for nutidens politiske historie, for Rusland, for Europa og for verden. I G8 skal alle være lige,« lød det dramatisk fra 1. viceformand i det russiske parlaments underhus, Oleg Morozov, med henvisning til, at Rusland stadig ikke er fundet værdig til fuldgyldigt medlemskab af de førende industrilandes klub, men fortsat må optræde som et vedhæng til de øvrige lande i G7.

niels.jurgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.