Rapport: Kina sælger Falun Gong-folks organer
Ifølge ny rapport dræbes kinesiske Falun Gong-tilhængere alene med henblik på salg af deres organer. EU-parlamentariker vil fratage Kina OL-værtsskabet i 2008.
Tusinder af Falun Gong-tilhængere dræbes i disse år uden rettergang i Kina. Derefter sælges de dødes organer for hundredtusinder af kroner til folk med behov for en ny hornhinde, lever, nyre, lunge eller et nyt hjerte.
Det sagde forfatterne til en rapport, som torsdag blev fremlagt i Bruxelles.
- At Kina handler med henrettedes organer, er en ting. Men at dræbe folk bare for at kunne give eksempelvis en skandinav en ny nyre, er noget helt andet, sagde en af forfatterne, den tidligere canadiske diplomat og anklager David Kilgour, på et pressemøde.
Den anden forfatter er den canadiske menneskeretsjurist David Matas.
Begge tøver med at sætte tal på antallet af myrdede, men Kilgour pointerer, at der er tale en bevidst kinesisk politik, dvs. folkedrab.
At det kan dreje sig om tusinder af døde, fremgår af interviews med kinesiske myndigheder, læger og tidligere fanger. Mindst 13 lejre og klinikker har ifølge rapporten selv afsløret organhandel. På en klinikhjemmeside, som Ritzau besøgte onsdag, var en nyre sat til salg for 363.000 kroner. På engelsk vel at mærke.
I rapporten beretter fanger om både tortur og grundige lægetjek, hvilket kan indikere, at ufrivillige donorer holdes i live i fangelejre, indtil deres organer kan matches præcist med købere.
EU-Parlamentets næstformand, briten Edward McMillan-Scott, raser. Han har under en rejse til Kina selv søgt at belyse sagen og er yderst vred over, at et af de Falun Gong-vidner han talte med, siden er blevet anholdt.
McMillan-Scott krævede torsdag en FN-undersøgelse og mener, at Kina bør miste værtsretten til De Olympiske Lege i 2008.
Kilgour foreslår, at vesterlændinge, som vender hjem fra Kina med tydelige operationsmærker, i det mindste bør betale told for indkøbet.
Falun Gong er en yogabevægelse med millioner af tilhængere. Bevægelsen blander sig ikke i politik, men de kinesiske myndigheder har siden 1999 opfattet den som en trussel.
Beijing har afvist Matas og Kilgours rapport som opspind iscenesat af Falun Gong.
/ritzau/