Merkel og Bush kræver Mellemøst-krise nedtrappet

USA og Tyskland står ved Israels side i den tilspidsede situation i Mellemøsten, men præsident George W. Bush og forbundskansler Angela Merkel opfordrede torsdag samtlige parter i regionen til at bidrage til at få nedtrappet konflikten.

Mens det israelske luftvåben bombede Libanon og Hizbollah-militsen sendte en byge af raketter mod israelske byer, mødtes Merkel og Bush i den idylliske østtyske hansestad Stralsund, hvor de i over en time drøftede verdenssituationen på den lokale borgmesters kontor.

På en fælles pressekonference fremhævede Bush efterfølgende, at Israel - ligesom alle andre stater - har ret til at forsvare sig. Og begge mindede de om, at det var Hizbollah, der startede konflikten ved at bortføre to israelske soldater.

- Vi har et fælles ønske om, at denne kriseramte region endelig oplever fred. Terrorister prøver nu at stoppe den fremskridende fredsproces ved at dræbe uskyldige mennesker. Hizbollah ønsker ikke fred, Hamas ønsker ikke fred. Vi, der ønsker fred, vil fortsat arbejde for at opnå en to statsløsning, sagde Bush, der opfordrede Syrien til at lægge pres på Hizbollah-militsen og sætte den militære gren af Hamasbevægelsen på porten.

Både Merkel og Bush appellerede dog også til Israel om ikke at underminere den libanesiske regering.

- Vi har en stort interesse i at styrke regeringen i Libanon. Vi kan kun opfordre alle til at stoppe volden, løslade soldaterne og standse raketangrebene på Israel, sagde Merkel.

De to regeringschefer demonstrerede ligeledes fælles fodslag omkring atomstriden med Iran.

Ifølge Merkel er det kun logisk, at FN's Sikkerhedsråd nu igen skal drøfte en reaktion over for Iran, efter at præstestyret i Teheran ikke har reageret på en udstrakt hånd fra de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet og Tyskland og fortsætter sin omstridte berigelse af uran.

Bush gjorde det nok engang klart, at Iran ikke skal have lov til at udvikle atomvåben.

- Det er vigtigt, at vi i denne sag taler med én stemme. Det er ikke for sjov, sagde præsidenten, der ligesom Merkel understregede, at Iran ikke får held til at så splid i det internationale sammenhold.

Pressemødet var præget af, at Merkel og Bush svinger godt sammen, og præsidenten fremhævede, hvor stor pris han sætter på "Angelas dømmekraft".

Næsten lige så stor opmærksomhed som Iran og Mellemøsten fik dog et helstegt vildsvin på pressemødet, da Bush gentagne gange bragte vildsvinet på tale, som vil blive serveret ved en privat grillfest med 50 særligt indbudte gæster i landsbyen Trinwillershagen torsdag aften.

Merkel har personligt inviteret Bush til sin østtyske valgkreds for at vise ham, hvor meget der er sket i det tidligere DDR siden Berlinmurens fald for 17 år siden.

Bush takkede torsdag for den store ære at få lov til at besøge så smukt et sted som Stralsund, hvor et par hundrede demonstranter protesterede mod besøget og 13 Greenpeace-aktivister blev anholdt efter at have hængt et banner med påskriften "No Nukes - No War - No Bush" ud over broen til Rügen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.