Marineinfanterister rykker mod Kandahar

Washington Hundreder af svært bevæbnede amerikanske marineinfanterister gik sent søndag i stilling nær Taleban-militsens sidste højborg i Kandahar i den sydlige del af Afghanistan.

Forsvarsministeriets Pentagon hovedkvarter ønskede ikke at kommentere den første massive indsættelse af landstyrker, men nøjedes med en kort formel erklæring om, at man aldrig videregav oplysninger om kommende eller igangværende militære operationer.

Uafhængige eksperter påpegede imidlertid, at rapporter fra grænsen til Pakistan ikke var overraskende. I løbet af de seneste dage har det været klart, at omkring 1600 marineinfanterister gjorde klar til en hurtig indsats. Højtstående kilder oplyste, at den kunne komme allerede i løbet af weekenden.

Det amerikanske fremstød kom, efter at anti-Taleban styrker tidligere søndag afskar den sidste forsyningsrute til Kandahar og sikrede sig kontrol med byens lufthavn.

Oppositionsstyrkerne dræbte snesevis af Taleban-krigere og drev andre tilbage mod bevægelsens højborg efter at have erobret væsentlige strækninger af vejen mellem Kandahar og Spinboldak på grænsen til Pakistan.

Ifølge lokale oppositionsledere, der udtalte sig til nyhedsbureauet Reuters, førte en strøm af store helikoptere marineinfanteristerne ind til lufthavnen, efter at den sidst på dagen var blevet sikret af en fortrop.

Operationen blev støttet af jagerfly og flyvende fæstninger, der blokerede for en modoffensiv fra enkelte fanatiske enheder af Taleban-militsen. Tidligere på dagen kapitulerede militsen i Kunduz, der var sidste bastion i den nordlige del af landet.

USA flyver tungt materiel ind

Øjenvidner hævdede, at store helikoptere også fragtede armerede køretøjer til lufthavnen, hvilket ses som forberedelsen af amerikansk deltagelse i en offensiv mod Kandahar. Her skal Talebans øverste leder Mullah Mohammed Omar fortsat opholde sig.

De amerikanske styrker rykker ind via lufthavnen i Kandahar. Kort: Expedia.com

Det er første gang siden åbningen af den militære front, at en større amerikansk landstyrke indsættes med tunge våben. En mindre faldskærmsenhed slog midt i oktober til mod en af Mullah Omars lejre i udkanten af Kandahar, og nogle få hundrede elitesoldater har støttet den nordlige alliance.

Hvis den massive indsats af landstyrker ved lufthavnen sydøst for Kandahar bekræftes, ses den som tegn på voksende amerikansk utålmodighed med oppositionsstyrkerne i den sydlige del af landet.

Intern strid i alliance

Mens den nordlige alliance hurtigt drev Taleban på flugt i nord, har Pashtun-lederne i syd endnu ikke kunnet overvinde interne stridigheder og udnytte de amerikanske luftbombardementer til en offensiv mod Kandahar.

Med indsættelsen af de effektive marineinfanterister synes USA at gøre det klart, at man ikke vil acceptere, at Taleban udnytter modstandernes uenighed til at sætte sig fast i byen.

Samtidig understreges det inden forhandlinger mellem afghanske ledere i Bonn, at Taleban ikke får lov at spille nogen rolle i den kommende overgangsregering, som Washington håber vil blive resultatet af mødet på Petersberg uden for den tidligere tyske hovedstad.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen