Bush advarer: For tidligt at slappe af

Præsident Bush advarer mod at slappe af efter lynsejrene i Afghanistan. Taleban kapitulerer i Kunduz og kommer under stadigt voldsommere pres i Kandahar.

Washington

Med nye præcise luftbombardementer og indsættelsen af hundreder af specialtrænede soldater understreger USA nu, at det efter syv ugers militære operationer er for tidligt at slappe af i krigen mod terrorisme.

Optrapningen følger nye gennembrud på fronterne i Afghanistan, hvor Taleban i går kapitulerede i militsens sidste magtbase i den nordlige del af landet, mens situationen omkring højborgen Kandahar blev stadig mere prekær.

I Washington påpeges det advarende, at det kan blive vanskeligt at gentage de sejre, som med hjælp fra oppositionsstyrker i løbet af blot to uger har ændret magtbalancen i Afghanistan. Det understreges samtidig, at krigen nu er på vej ind i en ny fase med nye mål, som det kan blive vanskeligere at opfylde med udslettelsen af Osama bin Laden som det første og alt dominerende.

Langt endnu

Ved optakten til den amerikanske Thanksgiving-ferie understregede præsident George W. Bush, at krigen mod terror havde fået en god start i Afghanistan, men at der endnu er meget at udrette.

»Der er stadig terrorister på fri fod i Afghanistan, og vi vil finde og tilintetgøre deres netværk stykke for stykke. De vanskeligste skridt i denne mission ligger stadig foran os,« sagde præsidenten.

USA har endnu ikke opgivet håbet om, at afhoppede Taleban-krigere eller Al Qaida-terrorister ved udsigten til at indkassere op til 25 millioner dollars i dusør vil være parat til at forråde deres tidligere leder, Osama bin Laden. Med indsættelsen af op til 1500 marineinfanterister, der kan være på plads i den sydlige del af landet allerede i weekenden, vil man samtidig blokere alle flugtveje for manden bag terrorangrebene den 11. september.

Forsvarsministeriet benægter rapporter om, at elitesoldaterne har fået ordre om, hvis de fanger ham, at henrette bin Laden på stedet. Forsvarsminister Donald Rumsfeld lægger dog ikke skjul på, hvilken løsning han foretrækker. I et TV-interview fastslog Rumsfeld, at han heller ser en død terrorist end en fange.

»Du gode Gud. Efter hvad han har gjort. Det kan du lige vædde på,« sagde forsvarsministeren.

Påstand afvises

Talebans påstande om, at der ikke længere er nogen kontakt til bin Laden, og at hans opholdssted er ukendt, afvises i Washington med bemærkninger om, at de to parter sammen har solgt narkotika, kæmpet og skudt mennesker.

»Det er lidt sent at finde ud af, at de nu ikke længere ved, hvor den anden part er,« lød det sarkastisk fra udenrigsministeriets talsmand, Richard Boucher.

Ønsket om at fastholde det militære pres og fortsætte krigen, der kan trække ud i årevis, blev også understreget af viceforsvarsminister Paul Wolfowitz, der kun havde foragt tilovers for Talebans ønske om at glemme den 11. september.

»Jeg kan forsikre dem, at vi ikke glemmer 11. september. Men vi bevæger os fremad, og inden længe vil verden glemme alt om Taleban.«

Den amerikanske kampvilje blev understreget, netop som Taleban-krigerne i Kunduz bøjede sig for flere dages voksende pres mod deres sidste bastion i den nordlige del af landet og kapitulerede. Ledere af Den Nordlige Alliance, der har omringet byen, oplyste, at de mere end 10.000 medlemmer af militsen senest søndag vil nedlægge deres våben og overgive sig.

Ifølge oppositionen har Taleban-krigerne i nogle dage forsøgt at indgå en sådan aftale, men de blev forhindret af udenlandske krigere fra Al Qaida. Krigerne fra bl.a. Pakistan og Tjetjenien var parate til at kæmpe til sidste mand.

General Rashid Dostum hævdede i går, at både afghanske og ikke afghanske krigere vil overgive sig til flere tusinde af hans soldater. De afghanske får lov at vende tilbage til deres landsbyer, mens de udenlandske vil blive stillet for en afghansk domstol.

Det er usikkert, hvordan denne proces kommer til at forløbe. Både Røde Kors og FN har gjort det klart, at man ikke har kapacitet til at overvåge kapitulationen og forhindre overgreb, der især kan blive rettet mod de forhadte, udenlandske Al Qaida-medlemmer.

Kampe ved Kunduz

Sent torsdag opstod der tvivl om aftalens holdbarhed, da der udbrød kampe omkring Kunduz. Hundreder af flygtninge kom i krydsild og forsøgte desperat at bringe sig i sikkerhed. Ifølge general Dostum var der blot tale om en misforståelse, fordi de indesluttede Taleban-krigere endnu ikke havde fået besked om aftalen.

I den sydlige del af Afghanistan hævdede ledere fra Pashtun-stammen, at de var i forhandlinger med Taleban-militsen i Kandahar. Forhandlingerne omfattede mulig overgivelse og Taleban-lederen Mohammed Omars fremtid.

Med intense luftbombardementer opretholdt de amerikanske styrker presset på byen. Det antydes samtidig, at marineinfanterister kan sættes ind for at støtte oppositionsgrupper, hvis de beslutter sig for at fjerne Taleban-militsen fra dens sidste bastion. At et endeligt fald er umiddelbart forestående blev understreget, da Pakistan i går lukkede Talebans ambassade i Islamabad med en besked om, at den ikke længere repræsenterede nogen regering.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen