Taleban i Kunduz hævder at ville overgive sig

Mens der torsdag morgen udbrød kampe mellem Taliban-soldater og Den Nordlige Alliances styrker uden for Afghanistans hovedstad, Kabul, erklærede Taliban i Kunduz, at de er klar til at overgive sig. Det meddelte hærfører mullah Faizal efter et møde med en af Den Nordlige Alliances generaler, Abdul Rashid Dostum. Tidligt torsdag havde ingen dog endnu forladt den omringede by, og detaljerne i overgivelsen var ikke forhandlet på plads.

I den eneste anden by, som Taliban stadig har kontrol over, Kandahar, har de belejrede styrker dog ikke tænkt sig at lide nederlag. Taliban har svoret at kæmpe til sidste mand ligger ned.

Adgang til Kunduz vil give Alliancen mulighed for at åbne strategisk vigtige ruter ind i nabolandet Tadsjikistan, men Talibans forsvar af byen er mindre strategisk - det handler om reel overlevelse. I flere dage har det forlydt, at kun de afghanske Taliban-soldater ville overgive sig, men torsdag erklærede Faizal, at alle soldater i Kunduz - afghanske som udenlandske - var under hans kommando og ville overgive sig.

Det er dog uvist, om Faizal har magt som han har agt. Flygtede Taliban-soldater og repræsentanter fra Alliancen omkring byen har fortalt, at de udenlandske soldater - tjetjenere, pakistanere og arabere - nægter at tage imod ordre fra afghanerne, som de truer med at dræbe, hvis de overgiver sig.

Trods 47 dages amerikansk-ledede bombardementer af Afghanistan prøver Taliban altså stadig at holde fast i Kandahar. Onsdag brød Talibans åndelige leder, mullah Omar, lang tids stilhed ved via sin talsmand at kræve et stop for USA's bombardementer. På et pressemøde i grænsebyen Spin Boldak sagde den 25-årige talsmand, Tayab Agha, at Taliban håber, at "den store Allah vil knuse Amerika".

- Glem attentaterne den 11. september, fordi nu er der en ny krig mod islam, sagde Agha og understregede, at attentaterne mod USA "ikke har nogen forbindelse til Afghanistan" og at det "ikke er vores problem".

Adspurgt om Taliban stadig er i kontakt med Osama bin Laden, som USA mener stod bag attentaterne, sagde Agha:

- Der er ingen forbindelse lige nu, der er ingen kommunikation. Vi har ingen idé om, hvor han er henne, fordi vores områder er begrænsede til tre eller fire provinser, så vi ved ikke, hvor han er.

USA udsender radioprogrammer i Afghanistan, og den amerikanske præsident, George W. Bush, har udlovet en dusør på 25 millioner dollars - 212 mio. kr. - for oplysninger, der fører til bin Laden. Taliban lavede onsdag et modangreb på den front ved at udlove det dobbelte beløb for Bush's hoved på et fad.

Imens bomberne falder over Afghanistan, forsøger diplomatiet fortsat at etablere et nyt styre i landet. På mandag indledes en FN-konference på Hotel Petersberg ved Königswinter nær Bonn, oplyste en talsmand for Tysklands udenrigsministerium onsdag aften. Konferencen har til formål at skabe enighed blandt forskellige afghanske parter om dannelsen af en overgangsregering i Afghanistan efter Talibanstyrets fald. Der er ikke sat en tidsfrist for, hvor længe forhandlingerne mellem de afghanske parter skal vare.

Blandt deltagerne bliver en række ledere fra Den Nordlige Alliance og repræsentanter for Afghanistans afsatte konge, den 87-årig Mohammad Zahir Shah, der til daglig bor i Rom. Også repræsentanter for ledende fraktioner og etniske grupperinger i Afghanistan deltager - heriblandt pashtunere, der udgør 40 pct. af den afghanske befolkning, men medlemmer af Talibanstyret, der er domineret af pashtunere, ikke blevet inviteret.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen