EU og Israel i symbolsk handelskonflikt

EU's udenrigsministre skruer tirsdag bissen på over for Israel. Det sker for at løse en handelskonflikt, som ganske vist er mere symbolsk end økonomisk vigtig, men som for alvorlig gik i hårdknude, da den belgiske premierminister og nuværende EU-formand, Guy Verhofstadt, i søndags fik en temmelig kølig modtagelse i Israel.

Tvisten drejer sig om toldregler for varer produceret i de israelske bosættelser i de palæstinensiske områder. Israel hævder, at varerne - som andre israelske - er toldfrie ifølge en handelsaftale med EU, men den svenske udenrigsminister, Anna Lindh, udtaler, at "man kan ikke betragte bosættelserne som normale israelske områder".

Såfremt EU og de israelske repræsentanter ikke får løst konflikten, er EU parat til at få sagen afgjort af en voldgiftsret.

EU har indtil nu undgået at presse på for en løsning for ikke unødigt at forstyrre forholdet til Israel. Den pæne tone sluttede søndag, da den israelske premierminister, Ariel Sharon, var helt afvisende over for EU's forslag om at genoptage fredsprocessen med palæstinenserne. En topembedsmand i det israelske udenrigsministerium sagde i forbindelse med EU-delegationens besøg, at EU er alt for pro-arabisk til at være mægler i konflikten i Mellemøsten.

Indtrykket af et mislykket besøg forstærkedes af, at Jerusalems borgmester, Ehud Olmert, sagde, at Verhofstadt leder en regering af idioter. Borgmesterens vrede bunder i, at belgisk tv har vist et dokumentarprogram om Sharons rolle i massakrer på palæstinensere i flygtningelejrene Sabra og Shatila i Libanon i 1982.

Svenske Anna Lindh kalder de israelske udtalelser for "bevidstløse", og ser det som tegn på Sharons indenrigspolitiske desperation.

Atmosfæren mellem Verhofstadt og Sharon blev heller ikke bedre af, at en belgisk domstol har indkaldt den israelske premierminister til en afhøring den 28. november om hans rolle i massakrerne. Den belgiske ambassadør i Israel skulle i disse dage have afleveret indkaldelsen til Sharon, men det blev i sidste øjeblik udskudt for ikke at forstyrre EU-delegationens besøg.

Det er blandt andre pårørende til ofre for massakrerne, der i et civilt søgsmål har stævnet Ariel Sharon for folkedrab. Ifølge en meget omstridt belgisk lov fra 1993 er den slags søgsmål mulige uanset, hvor den kriminelle handling har fundet sted og uanset, hvor den stævnede bor.

/ritzau/TT

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen