BBC: Bin Laden bag fire drab i Tjetjenien i 1998

Osama bin Laden og hans al-Qaeda netværk stod bag drabene på tre briter og en new zealænder i Tjetjenien i 1998.

De fire blev bortført og dræbt, og BBC's Money Programme hævder at have beviser for, at Arbi Barajev, som var en muslimsk krigsherre, der menes at stå bag drabene, er en af bin Ladens allierede.

Dokumentarprogrammet, som bliver vist onsdag, påstår, at Barajev havde forhandlet med de fire ingeniørers arbejdsgiver, Granger Telecom, om en løsesum på 10 millioner dollar (knap 85 mio. kr.), men at bin Laden tilbød ham tre gange så meget for at slå de fire ihjel.

Journalisten bag programmet fandt frem til russiske Abdurakhman Adukhov, som var kidnappet sammen med de fire, men som senere blev løsladt. Adukhov havde angiveligt spurgt Barajev, hvorfor han havde beordret drabene på de fire kort efter, at de havde fået at vide, at de ville blive løsladt.

- Nu får vi 30 millioner dollar og ikke 10. Vi hjælper Taliban. Vores brødre i Øst ville have det gjort, lød svaret.

Adukhov tilføjede, at da kidnapperne havde fået pengene, holdt de op med at give fangerne mad.

- Kidnapperne vurderede, at hvorfor spilde mad på dem, når de alligevel skulle dø, fortalte han.

Barajev blev dræbt af russiske styrker i juni. Den person, der myrdede de fire vesterlændinge er stadig på fri fod. Han menes at være endnu en bin Laden-støtte kendt som Khamzat.

En talsmand for det britiske udenrigsministerium sagde, at ministeriet endnu ikke har set programmet "og derfor ikke kan kommentere dets indhold. Men hvis der er nye informationer vil vi følge op på dem sammen med de relevante myndigheder", lød det fra talsmanden.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen