Førstedame i offensiven

For første gang holdt en amerikansk præsidentfrue i går den ugentlige radiotale. Laura Bush talte for at sikre kvinder bedre behandling i fremtidens Afghanistan. Den britiske premierministerfrue, Cherie Blair, følger op i næste uge.

Washington

Den amerikanske præsidentfrue, Laura Bush, har påtaget sig rollen som spydspids i den seneste offensiv på propagandafronten i krigen mod Taleban og Osama bin Ladens terrornetværk Al Qaida. I en radiotale i går forklarede USA's førstedame, hvordan Taleban-regimet i Afghanistan ikke kun havde undertrykt og mishandlet landets kvinder, men også forsøgte at eksportere denne holdning til andre lande.

Talen er første led i en kampagne, hvor fremtrædende kvinder vil fremhæve de grusomme metoder, som Taleban tog i anvendelse for at holde sig ved magten i fem år, og at ikke mindst kvinder og børn led under dem.

Præsidentfruens udspil følges i den kommende uge op af, den britiske premierminister Tony Blairs hustru, Cherie, med en tale i London. Flere kvindelige politikere vil sikre, at kvindernes situation forbliver i søgelyset.

Kampagnen skulle i første omgang øge presset mod Taleban-regimet i Afghanistan samtidig med, at den understregede, at krigen mod terrorisme ikke er en krig mod islam eller mod den afghanske befolkning.

Første gang

Efter Talebans overrumplende hurtige sammenbrud er hovedformålet nu at sikre, at kvinders rettigheder får en central placering, når Afghanistans fremtidige styre uden Talebans deltagelse tilrettelægges.

Det er første gang, at en amerikansk førstedame alene har holdt den tale, som præsidenten traditionelt holder hver lørdag formiddag i radioen. Præsident Ronald Reagans kone, Nancy, fik lov at sige nogle enkelte sætninger, og Hillary Clinton var to gange med for at forstærke ægtemanden, Bill Clintons budskab.

»Jeg er Laura Bush, og jeg holder denne uges radiotale for at indlede en verdensomspændende indsats for at rette søgelyset mod AL Qiada og Taleban-regimets brutale behandling af kvinder og børn,« sagde præsidentfruen. »Det er vor pligt at sige fra over for den slags. Vi kan komme fra forskellig baggrund og have en anden tro, men forældre over alt i verden elsker deres børn. Vi respekterer vore mødre, vore døtre og vore søstre.«

Talen følges op af en redegørelse fra det amerikanske udenrigsministerium, hvor det understreges, hvilken fremtrædende rolle kvinder spillede i Afghanistan inden Talebans magtovertagelse i 1996.

70 procent af alle lærere var kvinder, som også bemandede 40 procent af posterne på landets hospitaler. Kvinder spillede samtidig en væsentlig rolle i administrationen og i landets få trykte og elektroniske medier.

Efter befrielsen af den afghanske hovedstad, Kabul, har mange kvinder smidt den burqa (slør), som de var tvunget til at gå i. Flere har også tilladt sig at gå i hvide sokker, som var forbudt, og de første skønhedssaloner er genåbnet.

»Efter vore militære sejre i store dele af Afghanistan holdes kvinder ikke længere som fanger i deres hjem. De kan lytte til musik og undervise deres døtre uden at frygte straf,« understregede Laura Bush.

Målrettet

Radiotalen ses som et eksempel på, at de allierede nu med målrettede kampagner vil forsøge at indhente det forspring på propagandafronten, som Osama bin Laden sikrede sig i en række muslimske lande, umiddelbart efter terrorangrebene den 11. september.

Præsidentfruen efterlod således ingen tvivl om, at hendes budskab i højere grad var rettet til muslimske kvinder end til hendes amerikanske medsøstre.

»Den hensynsløse undertrykkelse af kvinder i Afghanistan drejer sig ikke om legitime religiøse traditioner. Muslimer over alt i verden har fordømt Taleban-regimets brutale fornedrelse af kvinder og børn.«

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen