Gerhard Schröder vandt tillidsafstemning

For første gang siden 1945 er Tyskland parat til at udstationere soldater uden for Europa. Tysklands forbundskansler, Gerhard Schröder, vandt med to stemmers overskud fredagens afstemning i Forbundsdagen, hvorefter 3900 tyske soldater kan indsættes i krigen mod terror.

Den rød-grønne regering mønstrede 336 stemmer af Forbundsdagens 666, og dermed var marginen hårfin for Schröders socialdemokrater (SPD), der danner regering sammen med De Grønne. Fra det pacifistiske miljøparti stemte fire imod, så regeringens normale manøvrerum, 340 forbundsdagsmedlemmer, blev yderligere indskrænket. Men Schröder var glad.

- Beslutningen om at udsende soldater er ikke let for nogen, heller ikke for mig. Men den er nødvendig og skal træffes. Det handler om vores troværdighed i kampen mod terror, sagde Schröder.

Det havde været muligt for kansleren at få et stort flertal med den borgerlige oppositions stemmer, men han valgte at koble spørgsmålet om udsendelse af soldater sammen med en tillidsafstemning for at fremtvinge opbakningen i egne rækker. Og så gik oppositionen imod, men ikke med glæde. De Kristelige Demokrater, CDU/CSU, gik nemlig ind for udstationering, men ville gerne vælte regeringen.

- Du er en uansvarlig spiller. Hr. kansler, du bliver ikke inviteret til Bush' ranch lige med det første. Kun troværdige venner bliver inviteret, sagde CSU's gruppeleder Michael Glos, der følte sig tvunget til at stemme imod.

Efter afstemningen blev Schröder hyldet med klapsalver, og nogle medlemmer ser resultatet som et tegn på den snart fire år gamle regerings levedygtighed. Andre ser imidlertid tegn på splittelse i regeringen i den kommende tid.

- I dag er begyndelsen til slutningen på Gerhard Schröders regering, mente CDU-lederen Friedrich Merz.

Det egentlige slag kan imidlertid allerede komme allerede i Rostock 24. og 25. november, når De Grønne holder partikongres. Undersøgelser viser, at 70 procent af partiets græsrødder og partifunktionærer er imod tysk deltagelse i krigen i Afghanistan.

Alligevel var der forud for afstemningen kun otte af partiets forbundsdagsmedlemmer, som bebudede et nej. Af disse endte de fire med at stemme ja.

- Den afghanske krig vil ikke virke i kampen mod terror. Krigen kan måske vindes militært, men ikke politisk, sagde Steffi Lemke, et af de fire grønne medlemmer, som stemte nej.

Nu kan det være, at De Grønnes partikongres forsøger at omvende fredagens afstemningsresultat. Også i Socialdemokratiet er der intern uenighed. To nej-sigere blev i sidste øjeblik omvendt af Schröder, mens en tredje valgte at blive løsgænger. 15 SPD-medlemmer sagde, at de havde stemt ja med store reservationer.

Yderligere afstemninger i Forbundsdagen vil derfor blive endnu giftigere efter kanslerens seneste omgang højt spil.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen