Makedonien ratificerer fredsaftale med albansk mindretal

Makedoniens parlament ratificerede kort efter midnat en fredsaftale med landets etnisk-albanske mindretal efter en forsinkelse på næsten to måneder.

Kun 20 minutter efter at parlamentsmedlemmerne med to-tredjedeles flertal havde vedtaget de 15 forfatningsændringer én efter én, erklærede de dem overraskende hurtigt for lov.

Få dage før havde yderliggående nationalister ellers næsten spoleret fredsaftalen, da indenrigsministeren sendte specialstyrker ind i de albanske oprøreres kerneområde. En handling, der udløste sammenstød, anholdelser, gengældelsesaktioner og bortførsler.

Reformerne i fredsaftalen indebærer en decentralisering af magten, og albanerne, der udgør en tredjedel af befolkningen, får bedre adgang til job i den offentlige sektor, ikke mindst i politiet.

Ifølge forfatningsændringen får albansk sprog begrænset officiel status og sætninger i forfatningens forord om, at minoriteter er andenrangsborgere, bliver fjernet.

I september opløste de albanske oprørere deres kampenheder og afleverede knap 4000 våben til NATO for at imødekomme deres del af fredsaftalen.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen