International

Et nyt gigantisk hul er opstået i isen i Antarktis

Hullet måler næsten to gange Danmarks areal, og er det største af sin slags siden 1970'erne.

Satellitbillede af Weddellhavet der omkranser Antarktis. De blå streger markerer isens grænser. Polyniaen er den mørke region i midten Foto: University of Bremen via Nasa Worldview

Et enormt hul i det omkringliggende ishav ud for Antarktis har tiltrukket sig en del opmærksomhed i forskerkredse.

Fænomenet er kendt som "polynia" (et russisk udtryk for naturligt hul i isen, red.). Den pågældende polynia kaldes "Weddell-polyniaen" og blev opdaget første gang i 1974. Hullets størrelse varierer hver gang, det viser sig, og det lukker af sig selv igen.

Da hullet viste sig i 1974, havde forskerne ikke det nødvendige udstyr til at undersøge det. Derfor forblev store dele af hullet uudforsket. Derefter forsvandt det i 40 år for at dukke op i to uger i vinteren 2016 - og nu har det åbnet sig igen. Denne gang målte hullet 80.000 kvadratkilometer, da det var størst, og det er dermed det mest omfangsrige, som man har set siden 1974. 

Man mener, at polyniaer opstår, når havstrømme skubber varmt vand op til overfladen og smelter isen her. Når det varme vand kommer i kontakt med det arktiske klima på overfladen, nedkøles det igen og synker til bunds, hvor det så igen bliver varmet op af de underliggende havstrømme for derefter at stige op til overfladen igen.

Polyniaer er ikke ualmindelige langs Antarktis' kystlinje. Hvad der gør denne polynia speciel, er, at den opstår dybt inde i ishavet i et lavvandet område kaldet Maud Rise. Dermed er den opstået på en måde, som forskere stadig ikke forstår.

»Det her er hundredvis af kilometer fra kanten af isen. Hvis ikke vi havde sateliter, ville vi ikke vide, at den eksisterede. Det er nu andet år i træk, den viser sig, efter at have været væk i fire årtier. Vi forsøger stadig at finde svar på, hvad der foregår,« siger professor i atmosfærisk fysik Kent Moore fra University of Toronto's Mississauga campus til Vice's teknik- og vidensmagasin Motherboard.

Weddell-polyniaen blev denne gang opdaget, da en havbøje fra SOCCOM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling) pludselig dukkede op til overfladen midt i den nyåbnede polynia ved den antarktiske halvø og begyndte at sende signaler.

Forskere mener, at Weddell-polyniaen er en del af en naturlig cyklus. Men dens nuværende størrelse kan hjælpe til en bedre forståelse af processen, der styrer den arktiske cirkulation, samt en forståelse af hvordan det sydlige ocean ændrer sig pga. af menneskeskabte klimaforandringer.

Kent Moore og et hold af forskere fra SOCCOM ved Princeton undersøger i øjeblikket hullet, som viste sig på satteliter omkring den 9. september. Det er stadig et mysterium, hvorfor hullet er åbnet igen. Kent Moore siger til magasinet Quartz, at det stadig er for tidligt at forbinde det direkte til klimaforandringer, og at hans hold analyserer data, der kan hjælpe os til bedre at forstå, hvad fænomenet skyldes.

Nyheden om hullet kommer i kølvandet på andre indikationer på ændringer i Antarktis. For et stykke tid siden brød et isbjerg, der var over dobbelt så stort som Paris, fri fra Pine Island, en gletsjer i det vestlige Antarktis. I denne uge udgav Geophysical Research Letters en artikel, der påpeger, at forøgelserne i havtemperaturerne er i færd med at nedbryde en vigtig, flydende isplade kaldet Dotson i det vestlige Antarktis. 

Rapport: Arktisk tøvejr kan koste 90 billioner dollars

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her