*

International

Russere marcherer i protest mod præsident Putin og anholdes

Ud med Putin og ind med Navalnij, lyder håbet fra demonstranter i Moskva. Oppositionslederen er fængslet.

Flere end 1000 støtter af oppositionsleder Aleksej Navalnij var samlet i Moskva. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Vladimir Putin, den russiske præsident, fylder 65 år lørdag.

Det markeres af oppositionsleder Aleksej Navalnijs støtter med protester over hele Rusland, hvor politiet har tilbageholdt over 100 deltagere.

I Moskva har flere end 1000 af Navalnijs støtter været samlet. Her blev enkelte pågrebet af betjente, men de blev ikke sigtet.

De var samlet på Pusjkin-pladsen, hvor de råbte:

"Rusland bliver frit" og "Rusland uden Putin".

Ifølge gruppen OVD-info, en ngo som registrerer politiets anholdelser, er 132 personer blevet tilbageholdt i 25 byer over hele landet.

I Sankt Petersborg, som er Putins hjemby, marcherede omkring 1500 politiske aktivister med bannere i røde og hvide farver på hovedgaden og råbte "Putin er en tyv".

Navalnij, som har arrangeret mange protester mod præsidenten, blev forleden idømt 20 dages fængsel. Den dom, som skyldes hans indkaldelser til offentlige møder, afsoner han i øjeblikket.

Putin ventes at genopstille ved præsidentvalget næste år. Han har domineret russisk politik i 18 år, siden han i 1999 blev premierminister første gang.

Som præsident nyder han fortsat stor opbakning i Rusland - hovedsageligt fra folk uden for de større byer.

Sværere ser det ud for Navalnij. Han håber at få chancen for at stille op. Men valgkommissionen i Rusland har afvist ønsket på grund af en betinget dom, som han er blevet idømt, og som han afviser som politisk motiveret.

Ifølge meningsmålinger vil Putin slå Navalnij klart. Oppositionslederen mener, at målingerne er ligegyldige, da ingen får mulighed for at udfordre Putin i den daglige politiske debat.

Lørdagens demonstrationer ser ud til at være mindre i omfang end tilsvarende protester i marts og juni i år.

Der var især mange unge mennesker blandt demonstranterne lørdag.

Der er præsidentvalg i Rusland 18. marts.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Afsøg markedet og spar store summer på julegaven
Bruger du lidt tid på at søge markedet igennem, vil du være i stand til at finde den samme vare til meget forskellige priser, viser ny prissammenligning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her