*

International

Libysk politiker fordømmer Boris Johnsons lig-kommentar

»Afspejler det den britiske regerings syn på Libyen? For det er ikke det Storbritannien, jeg kender,« siger libysk parlamentariker.

Foto: Stefan Rousseau/AP

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, var ikke populær efter det konservative landsmøde tirsdag aften.

I sin tale til den konservative forsamling fortalte Johnson, at britiske forretningsmænd havde store planer med den libyske havneby Sirte, hvor Muammar Gaddafi blev dræbt i 2011, og Islamisk Stat (IS) har hærget.

»De skal bare skaffe sig af med ligene,« sagde han og henviste til, at det ifølge ham er det eneste, der står i vejen for, at byen bliver det nye Dubai.

»De skal bare skaffe sig af med ligene«: Partifæller kræver britisk udenrigsminister fyret

Nu svarer Salah Suhbi, der er medlem af Repræsentanternes Hus i Libyen, tilbage. Han tilslutter sig de britiske politikere, der allerede har krævet Johnson fyret. Det skriver The Independent.

»Det er ondskabsfuldt og uacceptabelt, at toppen af britisk diplomati taler og opfører sig på den måde. Afspejler det den britiske regerings syn på Libyen? For det er ikke det Storbritannien, jeg kender,« siger han til det libyske medie Libya Herald.

Beboerne i Sirte kæmper stadig med at genopbygge byen, der blev erobret af Islamisk Stat (IS) i 2015 og atter kom under regeringens kontrol i december 2016.

For åben mikrofon: Udenrigsminister reciterede uheldigt digt i eks-koloni

The Independent har talt med Yahia Atbiga, som boede i Sirte under IS og siden flygtede til Tyskland.

»Han (Johnson red.) burde vide, at folk på nuværende tidspunkt kun leder efter mad og drikke, alt imens han taler om at lave byen om til det nye Dubai. Jeg tror ikke han ved, hvad han taler om,« siger han.

Hundredvis savnes efter skibsforlis ved Libyens kyst

Johnson grinede selv af sin kommentar, men mange britiske parlamentsmedlemmer mener bestemt ikke, at der er noget at grine af. Flere har fordømt hans udtalelser og kræver ham fyret.

»100 pct. uacceptabelt fra enhver, ikke mindst udenrigsministeren. Boris bør fyres for dette. Han repræsenterer ikke mit parti,« skrev det konservative parlamentsmedlem Heidi Allen på Twitter.

Den britiske udenrigsminister selv revser kritikerne på sin Twitter-profil for at være uvidende og for at bruge situationen i Sirte i deres politiske spil.

Efter drabet på Libyens tidligere diktator Muammar Gaddafi i 2011 blev den britiske regering voldsomt kritiseret for ikke at støtte genindsættelsen af en ny demokratisk regering. På nuværende tidspunkt kæmper to-tre rivaliserende regeringer om magten i landet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her